Thaiteek írta:Az aljzatnak ki mit használ? Normál talajt csak, vagy alá megy növény táptalaj is?
Szia Thaiteek!
Talaj esetében az eldöntendő kérdés, hogy mennyire igényes növényeket szeretnél tartani.
Ha főleg mohafélék lennének, esetleg kis igényű növények, akkor táptalaj nélkül is jól lehet boldogulni. A szükséges tápanyagokat közvetlenül a vízbe is adagolhatod, hiszen a vízinövények nem csak a gyökereiken keresztül veszik fel azokat. (Persze ésszel, és persze csak olyan tápokat javasolt használni, amik a garnélákra nem veszélyesek.) Nálam az anubias nana tökéletes elvan úgy, hogy lényegében a fadarabokra lett ránövesztve és a sagittaria sem hiányolta még a táptalajt. A mohafélék pedig nem is rendelkeznek gyökerekkel. Valószínűnek tartom, hogy azok a növények, amik a természetben úszó növényként is előfordulnak tökéletesen tarthatók külön táptalaj nélkül is. Ezek legtöbbször csak kapaszkodásra használják a gyökereiket.
Igényesebb növények esetén viszont érdemes megfontolni a megfelelő táptalaj használatát is az aljzat alatt. Az így kialakított rétegekkel azt is befolyásolni lehet, hogy elsősorban melyik területen terjeszkedjenek inkább a növények.
Ha kicsit visszaolvasol, akkor a szűrőket szerintem elég jól körbejártuk.
A Flow 200-zal nekem nem voltak túl jó tapasztalataim, de ahogy írtam, lehet hogy csak én nyúltam mellé.
Elméletben mind a két szűrő elegendő áramlást kelt, de mind a két esetben érdemes némi tuningot végrehajtani a szűrőközegen. Gondolom nem akarsz havi rendszerességgel szűrőbetétet cserélgetni.

Én a cartride helyére egy műanyag lapot tennék, amivel a víz áramlását U alakba lehetne terelni a szűrőtartályban. A lap két oldalára pedig valamilyen jó fajta biológiai szűrőanyagot tennék, esetleg az elejére egy szűrő szivacsot, hogy a nagyobb szennyezéseket megfogja. Hogy ez mennyire lenne működőképes, nem tudom.
A magam részéről inkább vettem egy nagyobb szűrőt, ahol a két szűrőkosárba már szabadon lehet pakolászni bármilyen szűrőanyagot.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szívócsövet garnéla biztossá kell tenni. Bármit is húzol rá, az valamennyit vissza fog venni a szűrő teljesítményéből. Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb "hulladék" darabok is ott fognak elakadni.