hát köszönöm a tanácsokat!
megtörtént a költözködés.
a vízből kivettem a felesleges dolgokat, mohatelepeket, fákat, és beletettem egy edénybe, vízzel, ide jöttek a garnélák is. bebugyolálva átköltöztek az új helyre.
A vízből egy olyan 9 litert vittem át, az alján maradt kis vízben észre észre vettem 2-3 kis garnélát, amit nem bírtam már kihalászni. népszámlálást nem végeztem de az eredeti létszám csökkent még a költözés előtt 2vel és nőtt a sok kisgarnélával. összesen olyan 15en lehetnek most az állatok.
Az aksit elhelyeztem a helyén feltöltöttem a vízzel, 2,5 liter friss vizet raktam még hozzá majd 2 nap múlva még 2,5 állottat. költözés során haláleset nem történt viszont pár nap után 1 piros meghalt (őt megnyomorgattam véletlen), aztán tegnap még 1 piros. A többi jól van és semmi bajuk. Ok talán a stressz illetve egy új szűrőszivacs lehet ami nem állhatott be még eléggé. a belsőszűrő (aquael filter mini) szivacsát 45ösre cseréltem hogy garnibiztos legyen. plusz a hőmérséklet-ingadozás is stresszes lehetett, 3 napig tartott mire vettem egy fűtőt is az aksiba, mivel itt nem állandó a 23 fokos szobahőmérséklet

Szóval voltak gondok.
Az új aksiba bazalt helyett végül mégis kvarchomok került, pár mohás kő és mohaköteg a régi aksiból, egy új növény (hydrocotyle sp) karantén alatt, ázik sós vízben egy erdélyi Fontanelle vagy milyen tó partjáról származó uszadékfa, aztán üzemel a mattenfilter, motorral hajtva, világítás még nincs megoldva mert nem lehet normális izzót találni sehol Pesten... idegesítő. hamarosan a régi növények is átkerülnek... a vízcsere a régi aksi vízéből plusz a szűrőjének szivacsát tegnap belefacsartam. a csigák már problémásak, de irtom őket

hivatalos indítás jan.22. mert belülről nyomtam egy adag szilikont a biztonság kedvéért az élekhez. Nem kockáztattam. ezért késett az indítás.
ph 8 kh 12 gh 13. tegnap
adtam hozzá tebang levelet hogy savasodjon. vízlágyításon gondolkodom

talán az új aksi indításának költségeit majd leírom nektek. hogy legyen egy képe az átlag embernek mennyibe kerül egy új 37 literes aksi indítása.