Sziasztok!
Csütörtökön a GA-ban nagy meglepetésemre voltak Pinokkió garnélák, és már nagyon régóta szeretnék ilyen jószágokat, mert szerintem hihetetlen arcok.
Gyorsan vettem is belőlük 10-et, de már csak 9 van, mert az egyik ma hajnalban felfedezőútra indult...

A GreenAkvában is átmásztak a szomszédos akváriumokba, Viktor szólt is, hogy az első 2 hétben mászkálhatnak, de aki utána megmarad az meg is marad. A kérdésem az lenne, hogy miként lehet őket röghöz kötni, elvenni a kedvüket a felfedezéstől? Pont egy hete cseréltem le a világításom zártról nyitottra, így sokkal könnyebb a dolguk, mint egy hete lett volna...

(Jelenleg kilyuggatott folpackfólia van az akváriumon, honlap lehet, hogy valami szúnyoghálós megoldást összerakok...

)
Gondoltam arra is, hogy este jól bekajáltatom őket, hátha este nem lesz kedvük / nem tudnak mászkálni...

Este a világítás kikapcsolása után még 4-5 órát a szobában vagyok, lámpa / TV gyakran világít, nem tudom, hogy ez a fény, mozgás stresszelheti-e őket? Amíg van fény gyakran rohangálnak, úszkálnak a világos üveg mellett fel-alá. Próbáljam meg a világítást úgy időzíteni, hogy amíg a szobában vagyok világos is legyen, ne legyenek megzavarva? (Mondjuk hajnalban a kiugrás 4 és 7 közt volt, amikor senki sem volt az akvárium könyékén.)
Jah igen, a vízparaméterek jónak mondhatóak, semmi sem utalna a menekülésre. Most tényleg csak a felfedezés lehet a háttérben (főleg, hogy láttam, mit műveltek a GA-ban...

)
Vagy ne izguljak, úgysincs semmi best practice a témában, aki el akar szökni, az úgyis megtalálja a módját, aki maradni akar, az meg úgyis marad...