xman írta:Ezzel még nem találkoztam, hogy levegőztetni kéne, de jobban belegondolva, lehet hogy van benne valami.
Az én esetemben, mivel viszonylag rövid idő alatt át megy a víz a szűrőn szertintem jut elegendő oxigén.
A bejövő nyíláson mindenképp, ahogy Dezső is írta valami kisebb lukméretű szivacsot fogok tenni.
A 2.,3. rekeszbe, mindenképp biológiai szűrőanyag fog menn,sőt, valószínű még a szivattyú fölé is.
Gondoltam a biolabdára, ez egy számomra nagyon szimpatikus szűrőanyag, a siporaxra lávakőre.
Azt viszont nem tudom, hogy érdemes e ennyiféle felületű anyagot betenni?Vagy ezeknek ugyan olyan a hatásuk?
A külsőszűrők tartalma is, hasonlókból épül fel, talán nem hülyeség ennyi félét használni.
Köszi az észrevételeket.
Norbi
Szűrő anyagokkal kapcsolatban én jelenleg valami ilyen sorrenden gondolkodom. (Értelemszerűen a víz áramlása szerint.)
Ritka szivacs - Sűrűbb szivacs - Sera Siporax - Seachem Matrix - Perlonvatta
Egyébként érdemes a különböző felületű és felépítésű anyagokat variálni. Minél többször törik meg a víz áramlása, annál könnyebben akadnak el a szennyező anyagok, illetve annál inkább rákényszerül a víz arra, hogy a szűrőanyagok belsejébe is beszivárogjon.
A ritka szivacs felfogja a nagyobb hulladékokat, a sűrűben már elakadnak a finomabb törmelékek is. (Fizikai szűrés.) A Siporaxhoz már egy viszonylag törmelékmentes víz jut, így kevésbé tömődnek el a pórusok, hosszabb ideig marad használható. A kerámia gyűrűk szépen megtörik a víz áramlását, ha még maradt törmelék, az itt alighanem el is akad. (Fizikai+bio szűrés.) A Seachem Matrix pedig elvégzi a biológiai szűrés maradékát. (Bio szűrés.) A perlonvatta pedig felfog minden finom maradékot, aminek a szűrőben a helye.
Lehet, hogy a víz viszonylag gyorsan áthalad ezeken a rétegeken, de elég szövevényes utat fog bejárni a szűrő belsejében.
Persze ez még nem végleges elképzelés. Ha végre eljutok majd addig, hogy a tényleges terveken kezdjek dolgozni, lehet hogy változni a fog a fenti felállás annak függvényében, hogy hogyan lesznek a rekeszek kialakítva. Ha lesz ülepítő, akkor ott a szivacs helyett, vagy azt megelőzve a biolabda vagy éppen a lávakő is bekerülhet előszűrőként. (Valahogy nem bírok szabadulni a gondolattól, hogy a garnélák és a csigák imádnának hosszabban-rövidebben elidőzni egy ilyen zugban.

Csak azt nem tudom, hogyan lehetne utána kipaterolni onnan őket...

)
A magam részéről, mivel CO2-öt továbbra sem szeretnék használni, így a levegőztetést is amennyire lehet a szűrőben szeretném megoldani. Lehet, hogy 3 helyett 4 rekeszt fogok kialakítani. Ahogy a rekeszek között a víz átbukik felül, a felszíne többször is megtörik, pláne ha erre még rá is segítek a válaszfalak felső részének kialakításával vagy éppen a szűrőtöltetek elrendezésével. Ha ez nem lenne elég, akkor keresek egy olyan pumpát, amivel a levegőbeoldás is megvalósítható.
De még ez is képlékeny...
Szerintem érdemes szétnézni a kinti oldalakon is, hogy milyen megoldásokat találtak ki. (ios filter - internal overflow system, internal overflow sump vagy ious filter - internal overflow & underflow filter system)