A 23 l-es akvárium újraindításaA kisebbik garnélás akváriumot hétvégén újraindítottam. Ennek több oka is volt.
Az első a nagyobbik akváriumban keresendő. Beigazolódott Szentgyó jóslata, mégpedig az, hogy az RC-k lenyomták a zebragarnéláimat. Ezek is szépen petésedtek, de csak két porontyot tudtak kitermelni, míg az RC-k száz felett! Már csak néhány túlélő maradt (3-4), amit meg akartam menteni. Sima ügy lett volna átteni őket a kisebbe, csakhogy ott már babaulti greenek laktak, akikkel nem tanácsos együtt tartani őket az összeívás veszélye miatt.
A kisebb (újraindított aksiban is hasonlóan állt a helyzet a babaulti green: Yellow fire meccsben, ahol viszont csak 2 yellow maradt meg.
Úgyhogy a szaporákat együtt fogom tartani és a kevésbé szaporákat is! Ha még felélednek hamvaikból.
A másik ok esztétikai volt: a rózsaszínes aljzaton nem mutattak jól se a sárgák, se a zöldek (pedig azt hittem milyen tuti lesz). Úgyhogy aljzetcsere bazaltra.
Harmadik ok: Olyan dzsumbuj alakult ki rézhínárból cryptóból, hogy már alig maradt hely a víznek

Ráadásul a kiírthatatlan békalencse olyan lefedettséget produkált időnként, hogy arra bármelyik mobilszolgáltató büszke lett volna! Remélem, ezt is sikerült felszámolnom.
Szóval a helyzet: 30l-esben most RC-k és zöld babaultik laknak + 4 kicsi páncélosharcsa (hogy lezúzzák a planáriákat)
az új 23L-esben pedig 2 yellow fire, 3 zebra, 4 pinokkió (azokat meg csak azért költöztettem át, mert csak)
Az aksit vasárnap indítottam be új talajjal, fele régi vízzel, régi növényekkel, vasfákkal, szűrővel. Adtam hozzá indító bacikultúrát is. Úgyhogy a néhány hetes várakozási időt erősen lerövidítettem 2 napra.
Azért, hogy biztos legyek a dolgomban előreküldtem egy őrszemet egy pinokkió garnéla személyében. Ez azért jó, mert rajta látszik, hogy érzi magát: ha áttetsző és piros az orra akkor jól!
Az őrszem fél óra alatt kivirult, vidáman úszkált az új lakhelyén, úgyhogy néhány óra múlva követték a többiek.
Most így néz ki:

És a vidám kis pinokkiók

Azért azt még hozzáteszem, hogy a darabszámot fajnál esetben megemelem, ha tudom.