Boomo Garniszállója

A fórumtagok akváriumai

Re: Boomo Garniszállója

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.05. 23:36

Ja, a harisnya jobb. És a folyást megoldottad?
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.06. 00:18

A harisnyás megoldás is biztos jó vannak akik ezt válasszák de szerintem a harisnya sérülékenyebb. És nem tudom bele akadhat e a garnéla lába. Nem tudom még sajna soha nem láttam saját szememmel hogy sok vagy kevés a szúnyogháló mérete a kis garniknak.

Az angol fórumon ha jól értetem a HMF leírásnál ppi30 as szivacs méretre mondják hogy azon nem megy át a kis garnéla .Ez 1.6-2,2 mm .Szúnyog háló meg 1.5 vagy 1.2 mm es lyukbőségű .Ebből gondolom hogy elég lehet .De ha úgy látnám mégse elég akkor is inkább valami műanyag hálós megoldást választanék biztosan van kisebb lyukbőségű is pl. amivel planktonoznak. Esetleg még szivacs ami szoba jöhet .Van aki így oldja oldja meg pl. a sulawesi garnéláknál hogy ne legyen áramlás szinte ,szerinte ez a siker egyik kulcsa És ezzel csökkenteni lehet a kifolyó nyílás csorgását.

De nem tudom még mi lesz pontosan vannak mindig elképzelések elgondolásaim amik menet közben változnak míg valami mellet döntök. Inkább a következő "lépés " foglalkoztat .A meg ragasztott akvárium visszaszerelése .A szűrő beüzemelése kipróbálása aztán beszerezni a másik szivattyút és beszerezni egy csomó mohát és neki állni damillal rá varázsolni a láva kövekre . Akkor a kifolyó megvalósítása .
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.06. 00:22

Frettner írta:Ja, a harisnya jobb. És a folyást megoldottad?

Remélem most szárad hétfőn már talán kipróbálom az akváriumot hogy jó e . Ha nem akkor elviszem hogy megcsinálják azt biztosabbnak érzem mintha én ragasztgatok.
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.09. 13:18

Akvárium ragasztása sikerült , bekerült a helyére az állványra .

Kipróbáltam a szűrőt Eheim 1000 es szivattyút (2méter nyomó magasság 1000 l/h) . Nincsen sajnos pontos mérő edényem 3dl es pohárral meg stopper teszteltem , szűrőbe visszafolyó vízből számolgattam. Meló helyi laborból kölcsön veszek valami mérő poharat.

Szűrőbe a szivacsokon kB 30 liter víz fér be kényelmesen.

Működni működik ,de alul múlta a várakozásomat:((
Elsőre nem valami meg győző sajnos : Felső 6 akvárium vízét (150L) kb 1x forgatta meg egy óra alatt. Alsó 6 akvárium vízét (szintén 150 L) kB 2x forgatta meg egy óra alatt. Az elosztó ránézésre egyenletesen ossza el (mindenhol ugyanúgy folyik ki a víz)a vizet igaz a csövek hossza magasság stb.. eltérések lehetnek .Hiába vetem szorító csapokat feleslegesek úgy tűnik .

Szerintem :Az elosztóban van egy szűkítés ez leveszi alaposan a teljesítményt sajnos. A csövek azok talán kevésbé. Szivattyú meg az elosztó közt van egy 90 fokos könyök ez is visszafoghatja még de nem ennyire szerintem. Az elosztót a szűrőbe raktam így a vezetékek a szűrőből az akváriumba mennek nincsen szabadon lévő csatlakozás a nyomó ágakban. Ha nem a szűrőben lenne az elosztó hanem az akváriumok közelében akkor az még javíthat a teljesítményen. Rövidebb csövek az elosztó után.

Kell egy kis idő amíg elindul a szivattyú kinyomja a levegőt kB fél óra de utána a szivattyú hangját lehet hallani csak (amúgy tényleg nagyon halk).

Ha egyel erősebb szivattyút veszek fogalmam sincs elég e a felső akváriumhoz. Szóval zsákba macska :( . Amin még töprengek kifúrjam a szűkítést.

Van aki szerint 1-2 x megforgatás is elég (vagy még kevesebb) ,de inkább 3x-4x lenne a szimpatikus nekem. 6 akvárium csapvizes lesz 6 akvárium lágy vizes , kár volt vennem ennyi manadot. Valami talajt nézek a lágy vizes részhez ami leviszi a ph-t. Hétvégén meg megpróbálok beszerezni jávai mohát.

Ha esetleg valaki lemérné nála menyi víz folyik ki egy motoros szűrőn a gyári paraméterhez képest az jó lenne :))
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.09. 13:53

A csudába ez elég bosszantó !!!!

Szivacs szűrő és levegő pumpa lesz a vége ha alszok rá pár napot . Minden errefelé mutat :((
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.11. 11:39

Küzdődtem mint az anya sün . Pár nap után feladtam

Rövidebb vezetékek ,elosztót közelebb raktam az akváriumokhoz nem lett jelentősebb teljesítmény.2db eheim 2000 esel lett volna elég (nekem) a vízforgatás. Nagyon sokat levesznek a hosszú csövek .Jóval nagyobb fogyasztás és a szivattyúk is drágábbak. Bemenő vezetékeket is jobban ki kelet volna találnom.

A szűrési teljesítmény se lett volna jobb külső szűrővel ha csak telenem pakolom drága szűrő anyagokkal. Akár a felület akár a szállított víz mennyiség miatt. Igaz szűrő anyagot többet tudtam volna belerakni .Amikkor ezeket végig rágtam feladtam. Egyetlen egy pozitív hatása maradt a közös szűrésnek nagyobb víztér. Ha ezt esetleg kevesellném , akkor az átemelős U csöves megoldás (egy német tenyésztőnél láttam) még mindig szimpatikusabb. Egy polcon lévő 3 akváriumot 2 db U alakú átemelő csővel össze lehet kötni .Elfogytak az érveim feladtam .Újra tervezés.

Egy 10x10x10 es szivacs szűrő felülete kB 500 cm2 , nálam a szűrőben kB 1500cm2 (50x30).lett volna

Beszereztem 12db szivacs szűrőt ,amilyet szeretem volna elfogytak másik típust választottam :(( 2 db 420 l/h szabályozható légpumpát akváriumonként kB 70 l/h levegő .Ha maxon megy elég hangos de ha lejjebb veszem akkor duruzsol .Lágy vizes akváriumokhoz szánt talajt is haza cipeltem. Kiss lustálkodás ,de remélem a héten beüzemelhetem végre az akváriumokat.
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: Beni » 2012.10.11. 12:07

Sajnálom, hogy az eredeti elgondolás nem jött be, bár szerintem a sok illesztés miatt úgyis csak a szenvedés lett volna vele. Sok sikert a második nekifutáshoz!
Beni
Mosura

HozzászólásSzerző: Galagonya » 2012.10.11. 13:43

Végigkövettem a munkádat a tervezéstől a kivitelezésen keresztül, bevallom helyenként nem is igazán értettem hogyan is fog ez működni. Azért dicséretes, hogy ennyit agyaltál rajta és próbáltad megoldani a dolgot, az elgondolás nem volt rossz. :)

Néha az ember rájön, hogy az egyszerűbb megoldás a jobb, célravezetőbb. Persze ezt néha nehéz beismerni, én is sokszor makacsul tudok ragaszkodni az elképzeléseimhez. Nekem egyébként a Tetratec légpumpa vált be, nagyon csendes és még pofás is! :)

Gondolom tapasztalatokkal gazdagodtál, reméljük azért a szivacsszűrős megoldás is kedvedre való lesz. A garnik biztosan élvezni fogják és majd ők kárpótolnak a kezdeti nehézségekért! :)

Üdv ;) Gábor
"Tiszteld a természetet és tanulj meg szeretni!"
Galagonya
Panda

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.11. 16:33

Ha nem osztanád annyi felé a felmenőt, talán jobb lenne. Felnyomni a vizet a fenti 3 akváriumba, a túlfolyón csobogna az alatta levőbe, onnan tovább lefele, és az alsó 3-ból vissza a szűrőbe. Nem sok módosítás, 1 próbát megér.
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.11. 17:41

Köszi mindenkinek

Ha érthetetlen voltam bocsánat ami nem tiszta kérdezzétek meg nyugodtan .Tudom hogy nehezen tudom átadni írásban a dolgokat.

Amire gondolsz én is ezen töprengtem vagy inkább ilyesmin nem alul lenne az elosztó és a vezetékek ellenállását nem a szivattyú birkózná le ahogy felnyomja. Hanem lenne egy fenti elosztó cső kB az állvány tetejére felnyomja a szivattyú egy vezetéken a vizet és onnan gravitációval jönne vissza az akváriumokba . Mint pl a víztornyoknál .Egyik tenyésztő hasonlóan oldotta meg a vízcserét. De nincsen helyem csak az állvány felett szóval a falhoz kéne fogatni stb..és belefásultam a gépészkedésbe egyenlőre:)).Annyi érv és ellen érv született már a fejemben .Inkább megyek a mások által kitaposott úton .És nagyon szeretném már elindítani az akváriumokat úgyhogy megtört az ellenállásom.

Ha nem sikerülne az elején is ez volt az alternatíva levegőpumpás megoldás. Az akváriumokat mindenképp kiszeretem volna lyukasztgatni hogy ne legyen szenvedős a vízcsere. Pedig az megvolt hogy levegővel a leggazdaságosabb szűrni .De hogy ennyi a súrlódási veszteség a sok tekeredő cső miatt az akváriumi szivattyúknál ezt nem gyúrtam ki :(

Sajnos a 2 db ~ 50 literes szűrő tartálynak gondolt műanyag dobozt nem tudom az állvány tetejére rakni. Nincs helye pedig menyire jó lenne víz előkészítéshez víz cseréhez. A szivattyú az talán megkönnyíti majd a víz cserét .A szűrő szivacsok meg kispárnának jók lesznek:))

Most kicsit sajnálom hogy amit szeretem volna szivacs szűrőket első blikkre nem találtam és másik mellet döntöttem.

Az megvan hogy túl szűrt akvárium nincs .De ha ”sok levegőt „ nyomok be a szivacs szűrőknél az akváriumba akkor az befolyásolja pl. a ph-t ?

Végre én is tudtam mérni vezetőképességet :)) az lehetséges hogy a csapból 450 us/cm folyón ki ?Mindenesetre az akvárium a manados talajjal felment 560 ra
boomo
Mosura

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink