Shrimp room

A fórumtagok akváriumai

Re: Shrimp room

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2012.10.29. 02:15

Egyszerunick írta:Nem levegőztetek egyik garnélás akiban sem, csak a tartályban vízcsere előtt, hogy kimenjen a klór, mivel csapvízzel keverem (vagy kevertem) a lágyvizet.
Nem lehet, hogy az algák miatt ilyen magasak a pH-k az akváriumokban, ami mondjuk egy magas foszfáttól lehet(csapvíz), mármint az algásodás?

Köszönöm a hozzászólást.

Oksi akkor a pihentetés közben - klórtalanítás - megy el a pH. Ez sem igazán jó. Ha keverni szeretnéd továbbra is inkább használj vízelőkészítőt, vagy hagyd állni a vized.
A levegőztetés nem jó.

Alga miatt nem mászik el a pH. Ez leginkább csak a szellőztetés miatt van.
Csökkentésre CO2, pH csökkentő dolgokat tudsz használni. Érdemes inkább a középső tartományban tartani 6.4-6.5 körül, mint a felső határnál ami 6.9-7
viktorlantos
Hinomaru

HozzászólásSzerző: Keiron » 2012.10.29. 04:35

Egyszerunick írta:Köszönöm a hozzászólást.
Tehát a csapvízzel van valami gond? Sikerült rájönni, hogy Nálad mi volt pontosan? Ez a hónapokig kínlódás elég rosszul hangzik, de én nem szeretném újraindítani az akváriumokat, főleg a drága talaj miatt. Az nem lenne jó, ha vennék ilyen gh növelőt és azt használva ro-val mondjuk egy hétig minden nap 20%os vízcseréket csinálnék, utána meg a szokásos hetiket? Nem értem, hogy mi a gond a csapvízzel, de szerintem is ez a gyenge láncszem a dologban. Senki nem keményít vissza csapvízzel?...

Hogy mi volt a gond, azt nem sikerült megfejtenem, de azt tapasztaltam, hogy a viznek olyan íze volt mint egy erős sóoldatnak. Természetesen nem szándékosan kóstolgattam. :) A napi vízcserékkel nem mész semmire, mert másnap a ph ugyanott lesz, mint előző nap, és a garnik még az állandó ph változástól is szenvednek.Előszőr én is ezzel próbálkoztam. Az a baj, hogy ehhez rengeteg vízcserére lenne szükség, és a ph nem folyamatosan csökken, hanem egy bizonyos ponton megzuhan, ezt a garnik nem hiszem, hogy élveznék. Próbáltam Mosura ph csökkentőt, de a végeredmény ugyanaz volt. Egyébként a keménységet nem, de a ph-t csapvízzel állítom be. Gyantával lágyítok, ami leviszi a ph-t 3,2-re, ami egy nap pihenés után 4,9, ehhez 10 literenként adok 7-8 dl csapvizet , így lesz 6,4- 6,5. Érdekes módon ezt az aktív talaj még szivacsszűrő mellett is stabilan 6,4-en tartja. Azért nem tanácsos szerintem ilyen esetben az ro-hoz csapvizet adni, mert a ph-ja eleve 6,3, ha jól tudom. Viszont azt szeretném kérdezni, hogy a talajodat miért félted az újraindítástól, semmi baja nem lesz, és még szükség lesz rá, mert a nem aktív talajt csak azért ajánlottam, hogy minél elöbb költözni tudjanak a crs-ek, mert ilyen magas ph-n hamar feladhatja az egész társaság. Ha normalizálódik a helyzet mindenki mehet vissza a saját talajára. ;)
Keiron
Panda

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.10.29. 08:57

Ma csinálok pár mérést abban az akiban ahol a halom pici van, ott márcsak jobb a pH, és ha jó, akkor mindenkit oda rakok át talán. Egyébként az újraindítás alatt azt étred, hogy amennyi vizet tudok, szívjam le és akkor töltsem tele az új vízzel?

Még mindig nem értem teljesen, hogy mi a gond a csapvízzel...
"Be the change you want to see in the world."
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.10.29. 09:04

Boomo köszönöm a linket. ..hát igen, ebben a hobbiban még elég sok minden azért drága, mert messziről jön és tényleg nem olyan bonyolult dolgok ezek, mint pl. egy égetett agyag aljzat, vagy ez a por, amit gondolom, hogy patikában, az összetevők ismeretével 10Ftért elkészítenének...
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.10.29. 10:30

Egyszerunick írta:Boomo köszönöm a linket. ..hát igen, ebben a hobbiban még elég sok minden azért drága, mert messziről jön és tényleg nem olyan bonyolult dolgok ezek, mint pl. egy égetett agyag aljzat, vagy ez a por, amit gondolom, hogy patikában, az összetevők ismeretével 10Ftért elkészítenének...

Szívesen

Nem csak az anyag költség számít, hanem a tudás is, ami valahol érthető. Amíg kipróbálták az anyagokat ki kísérletezték stb.. Ha lenne rá tudás kapacitás elhatározás ezt is kilehetne keverni otthon.

A tuti víz sajnos RO és a sózás nekem legalábbis úgy tűnik. Ozmo kiszed mindent és az akvarista dönti el mit rak bele. A csapvíz változik talán a Dunától függően mikor árad apad nagy esőzések hó jég stb.. legalábbis pesten. És teljesen mást mérnek az emberkék, mint a vízmű paraméterei. Emiatt lehet, ami bevált fél éve az most nem okés mert más víz jön a csapból.

Amit linkeltem nyugodt szível, nem tudnám ajánlani, mert én se próbáltam ki vagy teszteltem, de az úriember garnélái alapján úgy tűnik, jó lehet. Emelet még a JBl-t használják. Salty a márka az, ami a legjobb minőség persze az árán is mutatkozik. Ha biztosra akarsz menni ez jó választás.
Más irányultságú akvaristáknál is jellemző RO víz és sózás ez a biztosabb megoldás. Pl. diszkosztartóknál vagy afrikai sügéreknél is Tengeri akvarisztikánál stb. Ezeknél alkalmazót só féléket az édesvízre gondolok persze nem olvastam volna, hogy használják vagy bevált volna garnélákhoz.
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.10.29. 11:49

Mondjuk az sem mindegy milyen RO készüléket használsz. Csak az akvarisztikai célú a megfelelő. A háztartási készülékek között vannak olyanok, amik visszasóznak, sőt lúgosítanak. Ha a szűrők elkoszolódtak, akkor sem megfelelő hatású a működés. Mérd meg az RO készülékből kijövő vizet.
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: Keiron » 2012.10.29. 12:41

Egyszerunick írta:Ma csinálok pár mérést abban az akiban ahol a halom pici van, ott márcsak jobb a pH, és ha jó, akkor mindenkit oda rakok át talán. Egyébként az újraindítás alatt azt étred, hogy amennyi vizet tudok, szívjam le és akkor töltsem tele az új vízzel?

Még mindig nem értem teljesen, hogy mi a gond a csapvízzel...

Újraindítás alatt azt értem, hogy a víz 100%-a cserére kerül. Azt írod,hogy minden akiban azonos vízzel cserélsz, akkor nagy a valószinüsége, hogy a mért adatok is hasonlóak lesznek. Ha Te is kisérletezni akarsz, tedd azt, de siess mert fogy az idöd és a garnélád! :(
Keiron
Panda

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.10.30. 12:54

Tegnap megmértem az akváriumban, ahol a sok kis crs van a pH-t, 7,0-7,1 volt, és a vezetőképsség 140 mic.S.
Tegnap vettem foszfáttesztet és ma megmértem a csapvízem paramétereit, a teszt előtt jól kiengedtem a vizet.
A következő értékeket mértem(csapvíz):

-640 microSiemens
-6,9-7 pH
-NO3(nitrát): 5 ppm
-PO4(foszfát): 0,5 ppm
-gh: 16
-kh: 11
Garneland
Panda

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.10.30. 14:35

Foszfát nem volt kimutatható abban az akváriumban, amelyik a legalgásabb... :?: ..
Garneland
Panda

HozzászólásSzerző: Beni » 2012.10.30. 16:33

Egyszerunick írta:Foszfát nem volt kimutatható abban az akváriumban, amelyik a legalgásabb... :?: ..

Előfordulhat, és foszfát hiánynál is lehet algásodni rendesen...
Beni
Mosura

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink