Egyszerunick írta:Köszönöm a hozzászólást.
Tehát a csapvízzel van valami gond? Sikerült rájönni, hogy Nálad mi volt pontosan? Ez a hónapokig kínlódás elég rosszul hangzik, de én nem szeretném újraindítani az akváriumokat, főleg a drága talaj miatt. Az nem lenne jó, ha vennék ilyen gh növelőt és azt használva ro-val mondjuk egy hétig minden nap 20%os vízcseréket csinálnék, utána meg a szokásos hetiket? Nem értem, hogy mi a gond a csapvízzel, de szerintem is ez a gyenge láncszem a dologban. Senki nem keményít vissza csapvízzel?...
Hogy mi volt a gond, azt nem sikerült megfejtenem, de azt tapasztaltam, hogy a viznek olyan íze volt mint egy erős sóoldatnak. Természetesen nem szándékosan kóstolgattam.

A napi vízcserékkel nem mész semmire, mert másnap a ph ugyanott lesz, mint előző nap, és a garnik még az állandó ph változástól is szenvednek.Előszőr én is ezzel próbálkoztam. Az a baj, hogy ehhez rengeteg vízcserére lenne szükség, és a ph nem folyamatosan csökken, hanem egy bizonyos ponton megzuhan, ezt a garnik nem hiszem, hogy élveznék. Próbáltam Mosura ph csökkentőt, de a végeredmény ugyanaz volt. Egyébként a keménységet nem, de a ph-t csapvízzel állítom be. Gyantával lágyítok, ami leviszi a ph-t 3,2-re, ami egy nap pihenés után 4,9, ehhez 10 literenként adok 7-8 dl csapvizet , így lesz 6,4- 6,5. Érdekes módon ezt az aktív talaj még szivacsszűrő mellett is stabilan 6,4-en tartja. Azért nem tanácsos szerintem ilyen esetben az ro-hoz csapvizet adni, mert a ph-ja eleve 6,3, ha jól tudom. Viszont azt szeretném kérdezni, hogy a talajodat miért félted az újraindítástól, semmi baja nem lesz, és még szükség lesz rá, mert a nem aktív talajt csak azért ajánlottam, hogy minél elöbb költözni tudjanak a crs-ek, mert ilyen magas ph-n hamar feladhatja az egész társaság. Ha normalizálódik a helyzet mindenki mehet vissza a saját talajára.