Shrimp room

A fórumtagok akváriumai

Re: Shrimp room

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2012.11.02. 20:51

Ha a vedlés során van gond, akkor ásványi anyagokban is hiány van, ez biztos!
szentgyo
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.04. 10:52

Megpróbáltam a cserevizet savanyítani egy kicsit foszforsavval. A vezetőképessége a víznek 200 mic.Siemens. Először egy pipettányi foszforsav koncentrátumot adtam a kb. 70 liter vízhez, közben ment a fűtés és beraktam egy áramoltatót, felraktam a tartály oldalára, az aljához közelebb, hogy ne nagyon fordrozódjon a vízfelszín. Ez az adag levitte 6.5-re a pH-t, de fél nap múlva visszament 7-re. Ekkor raktam még egy pipettányit a vízbe, ez levitte kb. 6.8ra, majd egy egész nap után megnéztem és 7.2 volt a pH. Most már kénytelen vagyok ezzel a vízzel vízcserézni, mert már másfél hete nem volt..
Szerintetek mi lehet a gond? Talán még az áramoltató is felviszi a ph-t, vagy esetleg a tartály viszi fel, az anyaga miatt(valamilyen műanyag), vagy csak egyszerűen több savat kellene a vízhez adnom? Egy kis akváriumban, kb 7 liter vízben kipróbáltam először a foszfort, egy pipettányi savval. Levitte 3 közelébe a pH-t, aztán egy óra múlva már 6.8 volt, ha jól emlékszem(ez is 20 m.Siemenses víz volt)... :?:
"Be the change you want to see in the world."
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.11.04. 12:04

Lehet nem a legjobb tipp

Ha minden víz paraméter rendben van és csak a pH lenne a gond a vízben és nem nagyon lenne lehetőségem máshoz nyúlni mást csinálni .Akkor megpróbálnám a házi co2-t . Műanyag palack élesztő.

Sótalan víz képes oldani ki anyagokat amivel reakcióba lép. Gagyi műanyag pohárból más íze van akár a csapvíznek is. Amit találtam itt azt írják ki lúgozza a rossz minőségű műanyagot.

http://www.desztillaltviz.hu/kerdes.htm
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.04. 12:36

CO2-t nem szeretnék használni, mert az élesztőssel sok munka lenne, 5 palackban a lét 2 hetente cserélgetni, meg elég sok cukor fogyna, másrészt nem tudom, hogy a CRSek, CBSek hogyan viselnék a pH ingadozást. Az rc-s, babaultis akváriumban használok élesztős co2-t, ott nincsen semmi gond, dehát azok nem crs-ek... Mellesleg a diszkoszos fórumon azt írják, hogy még a high-tech automata co2 rendszerek sem váltották be a reményeket, bár nem értem, hogy milyen értelemben, mert az automatikusan stabilan tartja a pH-t egy értéken, ha jól tudom..
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.11.04. 13:55

Ideiglenesen a co2-t csak tűzoltásra
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: dobti » 2012.11.04. 14:04

Egyszerunick írta:CO2-t nem szeretnék használni, mert az élesztőssel sok munka lenne, 5 palackban a lét 2 hetente cserélgetni, meg elég sok cukor fogyna, másrészt nem tudom, hogy a CRSek, CBSek hogyan viselnék a pH ingadozást. Az rc-s, babaultis akváriumban használok élesztős co2-t, ott nincsen semmi gond, dehát azok nem crs-ek... Mellesleg a diszkoszos fórumon azt írják, hogy még a high-tech automata co2 rendszerek sem váltották be a reményeket, bár nem értem, hogy milyen értelemben, mert az automatikusan stabilan tartja a pH-t egy értéken, ha jól tudom..

Huh, jó rég írtam már ide, itt az ideje. Élesztős CO2-t toltam CRS-eknek, semmi gond nem volt velük, vígan legelésztek meg szaporodtak. A CRS-ek nem annyira kényes fajta, mint amilyennek sokan mondják. Jól alkalmazkodik, persze nem egy RC, de azért egy kicsit hidegebb víz, egy kicsit keményebb víz, egy kis PH ingadozást is kibír, és még szaporodik is. Amiből abszolút nem enged, az a víz tisztasága. Na és persze azért ne akarjuk 20-as keménységű vízben tartani :D Azért mondanom se kell, hogy a lehető legjobb körülményeket kell nekik megteremteni ;) Tehát ezzel azt akartam mondani, hogy volt már, hogy nem tudtam az előírt körülményeket megteremteni, csak a közelébe értem, de vígan elvoltak.
Ami a high-tech rendszert illeti, nagyban függ a talajtól... Ráadásul éjszaka nem megy a CO2 rendszer, mivel nagynyomásúról beszélünk gondolom a high-tech alatt ;). Én is időzítem a CO2-t, éjszaka nem nyomatom, minek menjen, nővényeknek nem kell. Ilyenkor azért egy kicsit változik ám a PH is, legalábbis én azt vettem észre, persze nem olyan drasztikus mértékben, de változik (határon belül marad azért). Szerintem talajt kell jól választani. Amazonia talajjal nem voltak ilyen gondjaim, stabilan tartotta a PH-t.
Van már tipp mi viszi a PH-t?
"the grand nature in a glass"
dobti
Mosura

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.04. 16:23

Én elhiszem, hogy a crs nem kényes, viszont nálam több akiban is nem érzik magukat jól, valamiért.
A high-tech alatt én inkább az automata rendszert értem.

Csináltam egy kis tesztet:
7 liter használt vízt raktam egy kis akváriumba, amit a nagy akváriumokból leszívtam.
Cd.:140 microSiemens
pH:7,3
Raktam a vízhez 2 pipettányi foszforsavat és most a következő értékeket olvastam:
Cd.:580
pH:6,2
Érdekes, hogy a vezetőképességet is felvitte, kíváncsi leszek, hogy mondjuk holnapig a pH hogyan alakul..

Frettner, megmértem az RO-ból kijövő vizet:
Cd.:70
pH:6,7 (JBL csepegtetőssel is megmértem, ott a 6.5-höz hasonlított a legjobban a színe)

Amikor hozzámkerült a gép, akkor is ilyen értékeket mértem. Egybként a membrán és a 2 előszűrő is ki lett cserélve...

Elvileg 0-ás vízet kellene csinálnia a gépnek, de az enyém valahogy erre soha nem volt hajlandó... :?: ...
Garneland
Panda

HozzászólásSzerző: dobti » 2012.11.04. 18:31

Tökéletesen nullás vizet nem fognak ezek a kis házi cuccok csinálni, egyébként a végeredmény nagyban függ a csapvíz keménységétől is ;)
"the grand nature in a glass"
dobti
Mosura

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.11.04. 19:03

Egyszerunick írta:
Frettner, megmértem az RO-ból kijövő vizet:
Cd.:70
pH:6,7 (JBL csepegtetőssel is megmértem, ott a 6.5-höz hasonlított a legjobban a színe)

Amikor hozzámkerült a gép, akkor is ilyen értékeket mértem. Egybként a membrán és a 2 előszűrő is ki lett cserélve...

Elvileg 0-ás vízet kellene csinálnia a gépnek, de az enyém valahogy erre soha nem volt hajlandó... :?: ...

Valamit nem szűr ki rendesen. Vagy állítanod kell a kijövő víz arányán. Alaposan vissza kell venned. Nekem 0-ás vizet csinál, a ph meg 4,5-5 körüli a kijövő víznél. És olyan 5:1 arányú a piszkos víz és az RO. A lényeg, hogy ezzel a vízzel nem fogsz boldogulni. Adhatsz hozzá savat, de az csak ideiglenesen fogja csökkenteni a pH-t. Amíg a maradék sók nem pufferelik. Aztán megint felmegy. Azután adhatsz hozzá még. Amikor meg egyszer csak telítődnek, akkor jön a savomlás...
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.04. 19:56

Akkor inkább vegyek egy normál ro gépet?.... Olyan jó, hogy ilyen dolgokon csúszik el az egész....
Garneland
Panda

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink