Shrimp room

A fórumtagok akváriumai

Re: Shrimp room

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2012.11.04. 21:22

Egyszerunick írta:Akkor inkább vegyek egy normál ro gépet?.... Olyan jó, hogy ilyen dolgokon csúszik el az egész....

Mint ahogy Dobti is írta, teljesen nullás vizet nem csinálnak ezek a RO készülékek, gondolom ipari méretű berendezések igen, de nem hiszem, hogy érdemes lenne ilyenbe beruházni...
szentgyo
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: boomo » 2012.11.05. 01:08

Egyszerunick írta:Akkor inkább vegyek egy normál ro gépet?.... Olyan jó, hogy ilyen dolgokon csúszik el az egész....

Szerintem az otthon használt membrános Ro készülékek nem tudják teljesen kivonni a sókat. Az egy membránosak KB 95-98 % a hatásfokot írnak rá, ami függ, a nyomástól-hőfoktól menyire sósvízből dolgoznak stb..
Ha jobb ki induló vizet szeretnél és olcsón megúszni. RO vizet vezesd át kevertágyas gyantán . 1 kg gyanta több ezer liter vízre lenne elegendő. Persze ez függ a ki induló víz értékétől.
Esetleg teszteld le azt a műanyagot, amiben vizet készíted elő. Engedj bele RO vizet és mondjuk egy üvegpohárba is pár nap múlva nézd meg menyire másztak el az értékek. Ha a műanyagnál nagyon a pohárban lévőhöz képest akkor azt eszi a víz.
boomo
Mosura

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.07. 21:04

Ismét csináltam egy kis tesztet:

Vettem 4 poharat, az elsőbe nem tettem semmit, a másodikba egy marék frissen szedett cseresznyefalevelet(leesettet), a harmadikba 12-15 db. kifőzetlen égertobozt és a negyedikbe másfél evőkanál (europet) tőzeget. Forraltam csapvizet és betöltöttem a 4 pohárba. 4-5 óra múlva 25 fok körülire hűltek a folyadékok. Vezetőképességet (Cd. -microSiemensben) és pH-t mértem elektródás/diódás mérőkkel. A következőket mértem:

Csapvíz: -Cd.:600
-pH:7,7
Cseresznyelevél: -Cd.:820
-pH:7,4
Égertoboz: -Cd.:460
-pH:6,6
Tőzeg: -Cd:.320
-pH:6,5

Az égeres folyadék olyan sötét volt, mint egy gyengébb feketetea, a cseresznyés víz volt a 2. legsötétebb(de azért elég világos volt), majd a tőzeg, aminek csak egy kis színe volt. A cseresznyeleveles víz vezetőképessége talán azért nőtt, mert nem is öblítettem le, talán volt rajta egy kis sár. Az éger és a tőzeg lágyította a vizet, ez engem egy kicsit meglepett :roll: :)

Talán valakinek hasznára válnak az infók.. ;)

Egyébként használ valaki europet márkájú tőzeget? (nem is írják a céduláján, hogy akváriumokhoz is jó, csak azt, hogy terráriumokba, viszont rajta van, hogy savanyít)
"Be the change you want to see in the world."
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.11.08. 10:24

A vízforralás kicsap bizonyos sókat, tehár a vized lágyabb lesz, ezért tudod savanyítani égertobozzal és tőzeggel.
Azért ha kiszámolod, 1 pohár vízhez 12-15 db égertoboz kellett, hogy csökkenjen a pH 6,6-ra. Akkor egy 30 literes akváriumba mennyi kell?
Amúgy ez egy régi módszer, amíg nem volt RO, meg kevertágyas gyanta, addig az akvaristák így savanyítottak, tőzegen szűrték át a lágy vizet......
Állítólag a tőzegből kioldódó huminsavak is jótékony hatásúak, a garnéláknál kifejezetten ajánlott - immunerősítő és baktériumölő hatásuk miatt.
Erről bővebben Szentgyo tudna regélni, ha jól tudom, használ tőzeget.
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: Ati » 2012.11.09. 21:07

Frettner írta:A vízforralás kicsap bizonyos sókat, tehár a vized lágyabb lesz, ezért tudod savanyítani égertobozzal és tőzeggel.
Azért ha kiszámolod, 1 pohár vízhez 12-15 db égertoboz kellett, hogy csökkenjen a pH 6,6-ra. Akkor egy 30 literes akváriumba mennyi kell?
Amúgy ez egy régi módszer, amíg nem volt RO, meg kevertágyas gyanta, addig az akvaristák így savanyítottak, tőzegen szűrték át a lágy vizet......
Állítólag a tőzegből kioldódó huminsavak is jótékony hatásúak, a garnéláknál kifejezetten ajánlott - immunerősítő és baktériumölő hatásuk miatt.
Erről bővebben Szentgyo tudna regélni, ha jól tudom, használ tőzeget.

A tapasztalatom az, hogy egy 30 literes akváriumba sem kell több 12-15db. égertoboznál. Én anno, mikor elég sok pontylazac-félét ikráztattam úgy számoltam, hogy RO vízbe 10 literenként 4-5db égertoboz. Azóta is kb. így "adagolom". Egy barátom is ugyanígy csinálta. Egy átlagos savanyításnak elég bőven pl. 6,8-as kémhatásról leviszi pár napon belül 6,2-6,4-re. Persze nem mindegy, hogy honnan indul a savanyítás, milyen kemény a víz, így mekkora a víz pufferhatása. Anno én is méricskéltem sokat és azt vettem észre, hogy egy kicsit a hőmérséklet is befolyásoló tényező volt (érdekesnek találtam). Szóval az égertoboz több nap, mire kifejti hatását, szépen lassan kiázik és nyilván egy bizonyos szint alá már nem tudja levinni a ph-t, pár nap után már nincs mérhető hatása (bár ez gondolom evidens). Ha a pohárban hagyta volna még 1-2 napig, szerintem 6 körüli értéket mér. De persze ki lehet próbálni, olyan tömény "oldatot" nem csináltam soha.
Ati
Yellow fire

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.09. 21:31

Mivel az égertoboz ennyire színezi a vizet, önmagában szerintem gyakorlatilag nem lehet vele levinni igazán a pH-t, viszont hozzájárul a savanyításhoz amellett, hogy még egyéb hasznos anyagot enged a vízbe, mellesleg elfogyasztják a garnélák és szerintem jól is néz ki.
Garneland
Panda

Tartózkodási hely: akvarista.hu - Garneland, facebook.com - Garneland Akvarisztika

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.13. 21:34

Vettem Novobalt tőzeget.
Az egyik akváriumba tettem harisnyában... Itt a kh 2, gh 3, Vezetőképesség 140 microSiemens, pH 7,2.

Tegnap raktam be a tőzeglabdát, nem változott a pH. Ma jól kinyomkodtam a labdát, úgy hogy jóó ködös lett a víz, a pH meg sem mozdult....

Tippeket szívesen fogadok. .... :? :(

A másik az, hogy már egy jó ideje ugyanolyan, 200 körüli vezetőképességű vízzel cserélek heti 20%ot, de az összes CRS-es akváriumban 130-140es a víz. Az algák miatt lágyul a víz (tápanyagfelvétel), vagy a red bee sand aljzatom lágyítana?..
Garneland
Panda

HozzászólásSzerző: Frettner » 2012.11.13. 22:16

Szerintem a talaj a ludas. És jó lenne, ha mérnél egy gH-t. Ha jól tippelem, 2-3 körül lesz, ami kevés. Meg kellene emelni, mert vedlési problémák lesznek.
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.13. 22:24

Hát én megemelném, de egyszerűen csak azért sem keményedik, bezzeg ha lágyítani akarnék..... :)
Garneland
Panda

HozzászólásSzerző: Garneland » 2012.11.14. 21:58

Már régen raktam, fel képeket, na de most pár kép a válallható akváriumokról (ahol nem csak alga és egy fadarab van):

RC-s, babaultis akvárium:
Kép

Kép

Kép
Ez a vízfelszíni növény annyira jól érzi magát, hogy átfutott a másik akváriumba(egy nagyon pici segítséggel).:
Kép
A ramireziket kilakoltattam, garnélák az új lakók és most már a shrimp room-ban 2 otocinclus kivételével (amik ugyanakkor és ugyanazt eszik, mint a garnélák) csak garnélák vannak. Jó érzés.
Kép
A legújabb illegális bevándorlóm, se nem nematoda (annál kicsit nagyobb), se nem planária. Nem is annyira mozognak, max ha arramászik egy garnéla, nem is csúsznak, hanem inkább ugrálnak, kicsit hernyó/kukac-szerű a mozgásuk:
Kép

Kép
Egyébként ő az új lakók egyike, szép nagy "hassal". Nem túl jó kép, de kitaláljátok, hogy mi lehet? :
Kép

Kép
Garneland
Panda

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink