Ismét csináltam egy kis tesztet:
Vettem 4 poharat, az elsőbe nem tettem semmit, a másodikba egy marék frissen szedett cseresznyefalevelet(leesettet), a harmadikba 12-15 db. kifőzetlen égertobozt és a negyedikbe másfél evőkanál (europet) tőzeget. Forraltam csapvizet és betöltöttem a 4 pohárba. 4-5 óra múlva 25 fok körülire hűltek a folyadékok. Vezetőképességet (Cd. -microSiemensben) és pH-t mértem elektródás/diódás mérőkkel. A következőket mértem:
Csapvíz: -Cd.:600
-pH:7,7
Cseresznyelevél: -Cd.:820
-pH:7,4
Égertoboz: -Cd.:460
-pH:6,6
Tőzeg: -Cd:.320
-pH:6,5
Az égeres folyadék olyan sötét volt, mint egy gyengébb feketetea, a cseresznyés víz volt a 2. legsötétebb(de azért elég világos volt), majd a tőzeg, aminek csak egy kis színe volt. A cseresznyeleveles víz vezetőképessége talán azért nőtt, mert nem is öblítettem le, talán volt rajta egy kis sár. Az éger és a tőzeg lágyította a vizet, ez engem egy kicsit meglepett

Talán valakinek hasznára válnak az infók..

Egyébként használ valaki europet márkájú tőzeget? (nem is írják a céduláján, hogy akváriumokhoz is jó, csak azt, hogy terráriumokba, viszont rajta van, hogy savanyít)