Új vagyok a forumon, ezért egy üdvözléssel kezdem és egy rövid bemutatkozással:
31 vagyok, gyerekkorom óta foglalkoztatnak az akváriumok, többször volt akváriumom, de nem mindig volt lehetőségem arra, hogy megtartsam őket. Általában a halak miatt tartottam akváriumot, de az utolsó tankban, már garnélák is voltak és nagyon megtetszettek a kis lények. Eltelt pár év akvárium nélkül, de visszataláltam...
Kedves Olvasók,
Bemutatom Nektek a kezdeteket, avagy így indultam neki a garnélás életnek:
Technika:
- AD NanoLife Cube Shrimp szett
--25x25x30 cube
-- Haqos Flex-400 akasztós szűrő
-- Haqos Stellars 13w csiptetős lámpa
Talaj:
Dennerle Nano Garnelenkies Sunda fehér aljzat
ADA Aqua Soil Amazonia
Dekor:
Red Moor
Fuji kövek
Növény:
Gömb moha
Riccardia chamedryfolia (Fujira és red moorra kötözve)
Sagittaria subulata
Elatine Hydropiper
XXX Hátul megbúvó pár szál háttérnövény – ajándékba kaptam, nem tudom a nevét
XXX Bal oldalt a fuji tövében leveles – ajándékba kaptam, nem tudom a nevét
Rövid leírás:
Az kis kockát alapvetően garnéláknak készítettem, de a növényes akváriumok ihlettek meg pár hete. Akkor gondolkodtam, hogy valami olyat szeretnék, amiben a garnélák jól fogják magukat érezni, de alapvetően a növények is otthonra lelhetnek. Ezért döntöttem a vegyes talaj mellett. Kapóra jött, hogy a zsák amazoniát együtt tudtam felhasználni egy bajtársammal, viszont mindenképpen szerettem volna fehér talajt is. Olcsón vettem márványt és végül nem használtam, mert későn olvastam utána:), de aztán beszereztem a Dennerle talajt is. Remélem az amazonia-t a növények, a dennerle-t a garnélák fogják meghálálni:)
Igyekeztem olyan követ választani, ami nem keményíti a vizet, ezért döntöttem a Fuji mellett. A kő talán jó otthont ad majd a Riccardiának. (a köveket amúgy kalapáccsal formáltam;-)
Furcsa módon a Red Moor gyökér volt az első, amit megvettem az akváriumhoz, akkor még nem ismertem a leendő akváriumom méreteit ezért azt hittem, hogy majd az "óriás" red moor - ami GA-tól érkezett postán - őrült jól fog kinézni. Tévedtem, a gyökér 70%-át le kellett fűrészelnem, így is elég markáns darab maradt meg belőle.
Növény választásban sem vagyok gyakorlott. Kerestem a gömbmohát, mert régen voltak garnéláim (egy halas akváriumban) és azt imádták. Abban biztos voltam. Kerestem mohát és kerestem pár nem túl nagyra növő növényt, amit a garnik majd bogarászhatnak. A növények kapják a GA-s micro/macro tápot, de csak módjával.
Az amazonia miatt pár hétig biztos nem lesznek még benne lakók, de már várja őket egy doboz mandulalevél és "Ebita Breed Quatro II - természetes alapanyagú garnéla táp" is. Red Cherry-t mernék csak bele tenni, de bátrabban választanék, ha gyakorlott szemek azt mondanák, hogy akár mehet bele kényesebb is... CRS? Tudom, hogy a víz minőségén sok múlik, de azt most tudom borítékolni, hogy a munkahelyem íróasztalán lévő nano-nál nem hiszem, hogy PH-t fogok állítani meg keménységet... így? CRS? (eléggé szeretném, de a Red Cherry-vel is boldog leszek:)
És akkor íme pár kép.

Üdvözlettel,
Dávid (daszabo)