Első 110 literes halas akváriumom realizálódása után lassanként a tekintetem a garnélák irányába fordul.
Igazából sohasem a különlegességük, a színpompájuk vagy épp a értékük ejtett bámulatba.
Sokkal inkább az a tény, hogy egy viszonylag kis térbe kényszerített életük ellenére fittyet hányva a világra, táplálkoznak, szaporodnak és
teszik a dolgukat, fittyet hányva a világra és az üveg túloldalán bámuló emberre.
Természetesen törekszem a színgazdagságra, a szépségre, de nem a legfőbb szempont.
Az új akvárium terve kihozta az asszonyból az állatot. Az étkező foglalt. A gyerekszoba állítólag nem jó, mert nem tudnak aludni a gyerekek.
A hálószobába pedig a Fenk Sui vagy ki a retek szerint megint nem jó vizet vinni. Az asszony haverja, megjegyzem rühellem a csávót.

Itt vettem egy doboz lesz_rom tablettát és kiválasztottam a háló szobát. Anarchia !

Tőlem már lassan szerintem megszoktátok a pénz takarékos DIY megoldásokat. Milyen meglepő. Ez is ennek jegyében készült.
Megpróbálom ennek tükrében leírni.
Először is készítettem egy szögvas keretet, ami szándékosan nem ér le a földre. Keskeny a hálószoba és közvetlenül a francia ágy jobb oldalán van.
Ha éjjel leszállok róla és azt sem tudom hol vagyok éppen, nem szeretném se fölborítani, sem belerúgni a lábába.
4db 15cm-es tiplivel van a falba rögzítve. Akik látták azt mondták jó bátor vagyok. Hát én fölálltam rá a 100 kilómmal és kicsit meg is terhelgettem. Bírta.

A dekorációt némi szőlőtőke a közeli erdőben évtizedek óta elvadult területről és egy vasfát egy üzletből, ahol olcsó. Ezt és a vasfát főztem majd kiáztattam pár hétig.

Ehhez szükségem volt egy akváriumra. Egy 55 literes passzolt méretileg az elképzeléseimhez.
Fabrikálnom kellett egy tetőt hozzá. Ehhez 5mm-es OSB lapot, 20x20mm-es léccsíkot használtam.
Kívülről kapott egy szobához harmonizáló festést. Belül pedig a fa rothadását megakadályozandó FBS szilikon ragasztóval kikentem egy vékony rétegben.
Valamint kapott egy 18W-os fénycsövet. Elöl pedig egy etető nyílást. Fölülre pedig szereltem egy 8cm-es PC ventilátor-t egy régi mobiltelefon töltőjével meghajtva.
Ez nyáron 3 fokkal is lejjebb nyomja a víz hőfokát. Került bele még egy 75W-os automata fűtő és egy hagyományos motoros szűrő. (garnéla beszívás mentes)

Ez beindításkor készült: