Frettner garnélái

A fórumtagok garnélái

Re: Frettner garnélái

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.10.25. 10:48

Gratulálok a kicsikhez és a petéshez!

Annyi megjegyzést tennék, hogy a képeken nincs flower head garni. 1-2 Smiley-t látok (nem tudom ugyanaz- e a garnéla), ezt gyakran összekeverik tévesen a flower head del, illetve crown (a cbs pl) mosura van a képeken.
szentgyo
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.10.26. 09:31

szentgyo írta:Gratulálok a kicsikhez és a petéshez!

Annyi megjegyzést tennék, hogy a képeken nincs flower head garni. 1-2 Smiley-t látok (nem tudom ugyanaz- e a garnéla), ezt gyakran összekeverik tévesen a flower head del, illetve crown (a cbs pl) mosura van a képeken.

Háááát.... Szerintem ez a "smiley" valami új fantázianév. Régebben ilyen nem volt. Legalább is nem találtam.

Az alábbi linken található képek szerint ehhez a fejmintához legközelebb a Flowerhead áll.
Forrás:
http://szentgyo.wordpress.com/2009/06/2 ... -iii-resz/

Kép

Csak a vita kedvéért ;)
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.10.26. 10:57

A smiley nem egy új keletű dolog, a németeknél megy nagyon, K14 néven fut, de majd akkor ezt tisztába teszem egy postban a blogon. De néhány szóban: Nem lehet tudni ezeknek a K14 garniknak a pontos eredetét, kb 2 éve jelentek meg. Az biztos, hogy valami kereszteződés, nem teljesen tiszta CRS.

A smiley-k kb 80-90% ban hozzák az utódoknál is azt a mintát, már ha stabil a tenyészállomány.

A flower head garnéla a CRS mintáknak a csúcsa. Sima CRS nél is rettenetesen ritka, nagyon nehezen jön csak elő, PRL-nél meg különösen ritka. Egy PRL flower head még mindig 1000-2000 USD közt van!

A képeden, amit beszúrtál tisztán látszik, hogy Smiley. Ha kicsit nagyobb lenne és élesebb, akkor egyértelműen lehet látni, hogy a feje oldalán a "flower" nem piros, hanem "átlátszó"

Ez a flower head:

Kép

A hétvégén találkoztam egy francia garnélás barátommal, épp szóba került ez a téma is. Azt mondta, hogy több mint egy éve próbálkozik azzal, hogy flower head crst "hozzon össze", de még mindig nem sikerült... Próbálkozott rengeteg kombinációval a szelekción túl: smiley X mosura crown; mosura X gold bee, stb... De nem járt eddig sikerrel...

És egy nem elhanyagolható apróság: két flower head garni párosításából is csak kis százalékban születnek flower head utódok!

Szóval nem szabad a két mintát összekeverni, teljesen másról van szó. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szép a képeden lévő garnéla, mert szép fehérek pl a lábai, de nem flower head garni.
szentgyo
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.10.26. 17:53

Ok, már értem. Köszi.
De hogy ezek mit bámulnak rajtam, miért nem a fejüket tömik inkább? :lol:
Kép
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.10.26. 21:06

Félreérted, ők technokraták, a fényképezőgéped érdekli őket. SZÉPEK!
taksoft
Mosura

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.10.26. 21:19

Pedig már kellene egy jobb gép. Ezzel nem tudok valami jó képeket csinálni. a mai termés is borzalmas. 8-)
Nézzétek csak, milyen vacak a képek minősége:
Kép
Kép
Kép
Kép
Ugye nektek sem tetszenek.... ;)
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: star67 » 2011.10.27. 08:13

Frettner írta:Ok, már értem. Köszi.
De hogy ezek mit bámulnak rajtam, miért nem a fejüket tömik inkább? :lol:
Kép

Miért? Miért? Hát - nekik is - RÁD fáj a "foguk"! :lol:
star67
Hinomaru

HozzászólásSzerző: taksoft » 2011.10.27. 09:29

Próbáltál már állványról, vagy babzsákról fényképezni?

Én egy kicsit játszanék az expozíció-korrekcióval is, talán érdemes lenne picit alulexponálni a képet. Bár lehet hogy pont a túlexponálás segítene, ki kell mindkettõt próbálni, gépfüggõ. A fehéregyensúllyal is lehet küzdeni, de nekem a ~10 lehetõségbõl egyik sem lett olyan, mint a valóság.

Amit még ki lehet próbálni, hogy pluszban megvilágítani az akváriumt a fényképezés idejére, vagy ha elég messzirõl fényképezel, akkor egy tükröt tartani az aksi fölé, hogy az a vaku fényét pont a fényképezés helyére verje. Zseblámpával kell beállítani a vaku helyérõl világítva. Az igazi a levehetõ vakus megoldás lenne, de gondolom nem olyanod van.

Ami még segíthet a kompaktokon az elõtét. Egy jó makró elõtéttel sok lehetõség kinyílik azokon a gépeken is. Csak még több fény kell.

Amit még érdemes megpróbálni, hogy oldalról is megvilágítod a témát, bár ez már a garnélák mozgása miatt nehéz, nem maradnak úgy pár percig, míg az ember beállítja a gépet és a fényeket... Legalábbis nekem nem szófogadók. :lol:
taksoft
Mosura

HozzászólásSzerző: fudo » 2011.10.27. 21:37

Vaku + állvány a fontos, valamint, ha merőlegesen tartod a gépet az akváriumra, nem torzít az üveg.
fudo
Mosura

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.11.07. 13:29

Ezt a kis gyöngyszemet a mai etetésnél vettem észre. Gondoltam, megosztom veletek. Remélem vannak még testvérei, hasonló fejmintával....
Kép
Frettner
King kong

ElőzőKövetkező

Vissza: Garnéláink