Na én is felteszem közszemlére a garnéláimat, csak előtte egy kis előtörténet.
Szóval kezdő garnélásként úgy gondoltuk, jó ötlet lesz az aznap elindított 20 literes nanóba venni a garnélákat. Már mindenféle kotyvalékkal előkészítettük a vizet, meg elő is szűrtük kancsós szűrővel. A szűrőbe (Eheim 2211) tettünk Substrat pro-t, biztos ami biztos. Meg már beletettük a red moor gyökeret+anubiast is (akváriumról kép a vonatkozó témában), gondoltuk jöhetnek a srácok, a gonoszság már úgy is kiment a vízből. Akár sikerülhetett is volna.
Úgyhogy haza is vittük a 6 kis Red Cherryt, közülük három petés volt ráadásul. Bele is öntöttük őket egyből a zacskóból, mert nem tűntek vmi jó bőrben látszónak. Halaknál is különben 5 perc áztatás után bele szoktuk őket csórni a vízbe, semmi bajuk nem szokott lenni. Aztán csak kornyadoztak-kornyadoztak szegények, hol mozogtak, hol feküdtek, aztán 2 napon belül mind elpusztultak

Nemtom hány óra utánaolvasás meg gondolkodás után a következőre jutottunk mint lehetséges elhalálozási okok:
1. Mikor elültettük az anubiast, elötte megsértettem a levelét, és állítólag gonoszságok jönnek ki ebből a növényből. Amit ugyebár egy jól beállt szűrő simán lebont, de új szűrő nem jól seper.
2. Eleve nyúzott rákokat kaptunk (így utólag nem voltak vmi virgoncak), úgyhogy nem kellett sok nekik, hogy baj legyen.
3. Jobban szoktatni kellett volna őket az új vízhez. De sztem ez kevéssé valószínű, mert nem kéne hogy annyira kényesek legyenek, meg a víz is jó volt szerintem önmagában.
Pár napot keseregtem, meg vártam, hogy hátha a víznek kell mégiscsak beállnia, aztán visszamentem a boltba. Vettem még növényeket, meg Seemandelbaum levelet, meg megnéztem a garnéla kínálatot:
Red Cherryk elég nyúzottnak néztek ki, Amanot nem akartam (nem jön be+nem tudom szaporítani), Blue Tiger iszonyat drága, meg voltak vmi átlátszók/fehérek még, meg volt yellow fire, meg vmi mandarinos vagy orangeos (vagy vmi gyümölcs

Na én a citromsárga srácoknál maradtam, mert állítólag kezdőknek is ajánlott. Kértem 5 db-ot. Mondja a csóka, hogy ezeknél úgy van, hogy a narancssárga a nőstény, a citromsárga a hím. Na ebből az lett, hogy lett 3 citromsárga, egy narancssárga, meg egy kakukkfióka

Közben felhomályosodtam, hogy a hím/nőstény dolog kamu, de a kakukkfiókát nemtom mi. Meg a sima narancssárga az csak sima színváltozata a citromsárgának?
Meg gondolom kéne vennem hozzájuk, mert így kissé vegyes felvágott. A sima narancssárga az mindig valahol duzzog, a sárgák bandáznak, a kakukkfióka meg eszi a fán levő penészt, meg a barna algát

Bocs, hogy csak ilyen béna képeket tudtam csinálni, úgy látszik tényleg gyűjtenem kell fényképezőre...

éppen bandáznak

a narancssárga srác

a kakukkfióka meg egy citromsrác