Csak abból tudok kiindulni, amit saját magam tapasztalok. Egy idő után belemásznak a fejembe a latin nevek, és mivel a legtöbb helyen ahol megfordulok ezek vannak emlegetve, így ha azt mondja valaki hogy ilyen-olyan vízikehely, fingom nincs miről van szó, mikor meglátom jön a felismerés hogy egy crypto. Hasonló, ha valakinek azt mondod HC, és kicsit is olvasgat ilyen témában, egyből beugrik neki az üdezöld gyep, magyar nevet szerintem nem is kapott ez a növény...

Viszont a Taxyphillum barbieri helyett egészen biztos, hogy a jávai mohát használják a legtöbben. Sok olyan növény van azért, aminek a magyar neve terjedt el, ilyenek a mohák, a legtöbb hínár (persze a Cabomba flancosabb mint azt mondani tündérhínár, a Ceratophyllum demersum = érdes tócsagaz-ról nem is beszélve

), de szerintem az akvakertészet elterjedésének ütemével, és a behozott új növényekkel nem tudtak lépést tartani a névadók, így a latin nevek rögzültek sokunkban.
Ettől függetlenül össze lehetne gyűjteni pár növény nevét, szerintem érdekes lehetne.
Cabomba caroliniana -
tündérhínárCeratophyllum demersum -
érdes tócsagazElodea densa -
átokhínárNajas guadelupensis -
guadelupai tüskéshínár Myriophyllum aquaticum -
SüllőhínárHygrophila polysperma -
indiai vizicsillag
Állatoktól emberséget, növényektől türelmet tanulunk.