Azért meglepő, mert ezek olcsó, könnyen beszerezhető anyagok, és gyakorlatilag nem befolyásolják a vízkémiánkat. Arról nem beszélve, hogy gyönyörű szép, sötét szürke-matt fekete aljzatot lehet készíteni belőlük.
Mióta halazok, a dél-amerikai pontylazacokat mindig ezen tartottam. Sőt, néha az igen lágy (1-2 nK) ívató medencében is volt bazalt, és nem befolyásolta a pH-t vagy a keménységet. Szóval beszéljünk róla!
Nekem jelenleg kb. 2-4mm-es szemcseméretű van, a medencéim 80%-a ezzel van berendezve. A sakurák alatt is ez van, és nagyon szépen kiemeli a színüket. Ha lesznek CRS garnéláim az ő medencéjüket is ezzel szeretném berendezni.
A mosása az egyedüli gyengéje. A türelmetlenebb és tapasztalatlanabb akvarista megvadul tőle.

Százezerszer kimosva is picit opalizál a leve, de ez azért van, mert a mosás során a pici részek egymáshoz dörzsölődve kopnak. ezért mindig új por válik le, szóval ha elég tidőnk lenne mosogatni, végül elfogyna.
Amikor már beáll a mosólé egy konstans színre (szennyezettségtől, szemcsemérettől függően kb.10-15. mosás) hagyjuk abba, öntsük le az utlsó levet, és használhatjuk. Ha a medence vize picit opálos is, általában ez másnapra kristály tisztára kitisztul.
A növények is jól fejlődnek benne, hiszen egészséges vízáramlás van még kb. 10 cm mélységben is.
Szóval én magam régóta használom, és ajánlani tudom másoknak is.