Szerző: szentgyo » 2011.01.24. 18:05
Hát szerintem Magyarországon a garnélás akváriumok nagy részét szivacsszűrővel szűrik. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás, és hát valljuk be, működőképes. A mattenfilter szerintem egyáltalán nincs elterjedve, kb fél évvel ezelőtt még szinte hallani sem lehetett róla. Inkább Németoban jellemző mind a matten, mind pedig a talajszűrő. Mondjuk ez a talajszűrő is elég érdekes dolog, rettentő régi technológia, azonban nagyon sokáig semmit nem lehetett hallani róla, csak az elmúlt 2 évben kezdett el ismét szárnyalni.
A nagy, sőt akár esetenként több külső szűrő pedig Ázsiában jellemző, de ezekben a medencékben gyakran hihetetlen mennyiségű garnéla van, amit másképp nem is lehet kezelni.
Én mikor gondolkodtam a szűrés kialakításán, akkor a külső szűrő szóba sem jött: egyrészt rettentő drága lenne 30 akváriumot így megszűrni (mind a szűrők, mind pedig a későbbi áramfogyasztás), másrészt pedig egy olyan állványnál mint ami nálam van, ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mivel nem tudnám hova elhelyezni a szűrőket. Nálam korábban a szivacsszűrő tökéletesen bevált, a mattenfilter gyakorlatilag pontosan ugyanazon az elven működik, csak nagyobb felületet biztosít, és hát sajnos egyáltalán nem volt mindegy a kialakítás költsége sem... Ez tűnt a legköltséghatékonyabb megoldásnak.
Természetesen az teljesen igaz, hogy minél kisebb az akvárium, annál nehezebb megtartani benne az egyensúlyt, az állandó értékeket. Annak, hogy miért vannak kis akváriumok szerintem elég egyszerű az oka, mivel ezeket a legegyszerűbb megcsinálni, nem foglalnak sok helyet, könnyen el lehet helyezni a lakásban, és természetesen elég kis költségvetésből is össze lehet hozni. Magyarországon nincs garnéla tenyésztő, itt az emberek hobbiból, önszórakoztatásra tartanak garnélákat, és nagyon gyakran történik az, hogy a sikerélmény hatására ki akarnak próbálni új fajokat/típusokat. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, egy újabb kicsi akvárium összeállítása.
Különben tervezem, hogy nyáron/ősszel összerakok egy picivel nagyobb akváriumot, amit egy erősebb külső szűrővel fogok megszűrni, kíváncsi vagyok mennyivel lesz más.