Sziasztok!
Jelentem kicsit sikerült utánanéznem ennek a jódos dolognak. Mint azt multkor említettem a jód pl. az emberben hozzájárul a növekedéshez, anyagcsere működéséhez, mivel a pajzsmrigy egyik horminjában, a tirozinban jelen van, aminek ez a hatása. Ez a hormos azonban csak gerincesekben van. Néhány gerinctelenben is kimutattak jódtartalmú, hormon szerű molekulákat (pl tengerisün, gerinchúrosok), de rákokban és ízeltlábúakban nem. Az tehát biztos, hogy a jód nem úgy hat a növekedésre, mint a gerincesekben. Arra vonatkozóan, hogy a jód a vedléshez szükséges , semmiféle szakirodalmi adatot nem találtam. Azt azonban kimutatták még a '70-es években, hogy a rákokban és a rovarokban a jód a kültakaróban halmozódik fel. Ez alapján nem kizárt, hogy valóban szükséges a páncélképződéshez, vagy vedléshez.
Utánanéztem annak is, hogy a természetes vizekben milyen jódkoncetráció van jelen, ezt a következő ábrán láthatjátok. A ppb (parts per billion) 1/milliárd részt jelent,azaz 1ppb kb 1g vagy 1ml 1 millió liter vízben!!!

Megjegyzem azért azt is, hogy a vezetékes ivóvizekben általában egyáltalán nincsen jód, hacsak külön hozzá nem raknak.
A vizi gerinctelenek szervezetében a jód a környezethez képest több tíz-százszoros felhalmozódást mutat, bár az édesvízi rákok szervezetében úgy tűnik kevés van.

Ez arra enged következtetni, hogy azért a jód mégis csak kell valamire.
Tehát a lényeg, jód valószínűleg kell, de sokkal, sokkal kevesebb, mint amennyit xman használt. Ő mondjuk 20l-hez adott 1ml jódot, ami kb 50.000 ppb-nek felel meg. Ennek a tízezrede is elég lett volna. A jó hír az, hogy utánanéztem annak is, hogy a jód káros-e, de nem találtam semmit (mondjuk ez nem azt jelenti, hogy nem az!) Mindenesetre sűrű vízcserét javaslok, és a garnélák egy életre el lesznek látva jóddal.
Egyébként táplálékkal valószínűleg elegendő jód jut a rákok szervezetébe, hiszen pl. az algákban de a főleg a halakban jelentős mennyiségű jód halmozódik fel. És amennyire jól tudom, a halkaják/garnélakaják jelentős része hallisztet/algát tartalmaz. Ha valaki mindenképp jódot akar adni a garnéláknak, javaslom, csináljon egy legalább 1000x-es hígítású oldatot (kb 1 csepp jód fél decibe), és abból csöppentsen pár cseppet az aksiba. Elég lesz az is.