Megrendeltem az akváriumokat ,hogy felfeküdjenek a polcokat tartó hosszanti szelvényekre 44x28x29 cm 35 liter a végső méret. Így jobb lesz a súly elosztás az állványon.
Mielőtt belevágtam és igyekeztem átgondolni tudtam ,hogy az akváriumból kifolyó víz lesz számomra a legnehezebb kérdés. Sokféle megoldás van a víz átemelésre úgy hogy nincsen megfúrva az akvárium ,gyáriak iszonyú drágák a barkácsolást nem éreztem úgy hogy ehhez elég vagyok ,ezek levegősödhetnek és máris nincsen áramlás gyakran kell légteleníteni főleg ha barkácsolós a megoldás .Régebbi akváriumomnál lyuk volt fúrva az bevált nekem emelet döntöttem .Mekkora legyen a lyuk méret ha nagy akkor költségesebb és csobogós .Ha kicsi akkor meg kevés. Milyen műanyag idommal oldjam meg .Sima PVC-t specko ragasztóval kell ragasztani a szilikonnal ragasztható idomok drágák .És szeretem volna elkerülni a ragasztást ha csak lehet. Mégis hogy legyen a tömítés néhányan teflonos tömítést alkalmaznak van szilikon zsinóros és teflon zsinóros stb... Ez megint barkácsolós problémás ha nem jó főleg ennyi tömítésnél .Szerencsémre ráakadtam egy olcsóbb gyári átmenőidom megoldásra remélem beválik ami láthatóan tökéletes nem kell ragasztani két oldalról van gumi tömítés ,de szerintem egy is megfogja a kifolyó vizet .Viszont mivel mind két oldalon nagyobb méretű gumi tömítés van az üvegre ható feszültség is kisebb és jobban eloszlik. Maga a tömítés se a szokványos gumi .Egy gyári átemelős kifolyónál ami 40 es kB 1200-1500 liter víz tud átfolyni gravitációval. Nekem elég lesz a legkisebb gyári méret 25 ős is kB 60-100 litere bőven elég és a garnélák se fognak az áramlástól felakadni. A beömlő nyílásba könnyen bele lehet applikálni egy sűrűbb szivacsot (nincs csobogás ) vagy hálót hogy a garnélák ne menjenek a szűrőbe.
Arra gondoltam víz cserénél a szivattyút átrakom az előkészített víztartályba gyors csatlakozóval összekötöm a nyomó vezetéket a tartállyal. Visszafolyó vezetéket szintén gyors csatlakozóval összekötöm egy hosszabb vezetékkel ami elér a fürdőszobáig . A szivattyú belenyomja a rendszerbe 2-3 perc alatt a kívánt víz menyiséget a túlfolyón és az elfolyó vezetéken meg kifolyik . Mivel a friss víz keveredhet a lecserélni kívánt vízzel nem 20 % -ot cserélnék hanem 30%. Akváriumok alá nem polifoamot rakok ami kisebb akváriumoknál szerintem nem életbe vágó hanem „szereztem” felitató lapokat. Vatta szerű anyag 3mm vastagágú és össze van préselve nagy nyomáson nagyon jó nedvszívók .De nem szeretném kitapasztalni

kB 2 hét mire meglesznek az akváriumok és a átmenő idomok ha minden ok.