Fred írta:Levi két kérdés ha megengeded: Minden (akár kicsi akár nagy) akváriumodhoz magasnyomású CO2-t használsz? Mekkora áramlatot kelt a külsőszűrő , hogy rendesen beoldódik a CO2?
Korábban, mint a legtöbb ember, én is élesztős megoldással gyártottam a co2-t. Igazából az is működött, de nem normális időt és odafigyelést kellett rászánni, hogy ne legyen baj. Ha az ember nyugodt szeretne lenni és normális, egyenletes co2 adagolást szeretné elérni, akkor csak a magasnyomású rendszerben szabad gondolkodnia.
Elég sok vitát vet fel különböző fórumokon, hogy mégis mekkora szűrőt használjunk. Nekem a 25 literes nanonál a 300l/h teljesítmény tökéletesen megfelelőnek tűnik. Nem túl nagy az áramlás, de megjegyzem, a garnélák nem kényesek az erősebb vízmozgásra.
Nagyobb akváriumoknál már nem kell ilyen liter per órával számolni. Például nálam a készülő 182l-es akváriumomhoz 1200l/h-s szűrőt fogok használni.
Egyébként egy kis akváriumnál jóval könnyebb az egyenletes széndioxid szintet beállítani, a nagynál elég sokat kell játszani, mire sikerül belőni. Vannak kerámia diffúzorjaim, de ha nem lesznek elegek, egy DIY külső reaktort fogok használni.