Úgy látszik, megoldódtak a gondjaim.
Mivel én főleg lágyizes garnélákat tartok, eddig is speciálisan készítettem elő a vizet.
Gyakorlatban ez így nézett ki:
A 0 gH, 4,5-5 pH-s (TDS 4-5) lágyított vizet kb 20 % állott csapvíz hozzákeverésével beállítottam 6,3 körüli pH-ra. Ekkor olyan 70 TDS-t mértem. Ezt Mosura TDS UP készítménnyel felemeltem a garnik által kedvelt 110-120 TDS-re. A bibi ott volt, hogy a gH a kívánatos 4-6 helyett mindössze 2-3 volt. Ez vedlési problémákat okozott, és a kicsik nagy számban pusztultak az első vedlés idején- 10-12 naposan. Ha több csapvizet tettem, felment a pH.... Aztán Sera mineral salz-ot psóbáltam, de az is emeli a pH-t. Utána Mosura Mineral plus-t teszteltem, az nagyon jó, de elég durva szer, könnyű túladagolni, és szintén emeli a pH-t.
Most viszont hozzájutottam egy spéci szerhez, BEE SHRIMP Mineal GH+, teszteltem, nem módosítja a pH-t, csak a Gh-t.
Tehát a módszer maradt, Ozmóvíz + 20% csapvíz. Utána ezzel a cuccal feltolom a gH-t 5-ig. Ekkor a TDS olyan 100 körül van. Jön még egy csipet TDS+ és kész a tökéletes víz. pH, gH, TDS minden az előírás szerint.