Üdv.
Nekem volt körülbelül másfél évig.
Viszonylag hirtelen felindulásból vásároltam kettőt. (1250Ft / db)
Akkorák voltak mikor megvettem lábaival együtt, mint egy közepes méretű dió.
Az eladó azt mondta kifejlettek és már nem nőnek nagyobbra. Tévedett.
A garnélás akváriumba tettem őket. Elég idétlen jószágok. Elkapni semmit nem tudnak (anci, red cherry) és viszonylag félénkek.
Az asszonyt 1 másodperc alatt gyorsították 100-ra mikor kitettem mellé a francia ágyra.
Körülbelül még 3x akkorára nőttek. Ha összehúzott lábakkal egy tojásban elférne.
Nálam úgy másfél havonta vedlettek. Ilyenkor látványosan lelassulnak és 1-2 napig valahova megpróbálnak elbújni.
Bármit megesznek.
Az egyik vedlésnél a nőstény kapott az alkalmon és elkapta a kiszolgáltatott hímet. Szétkapta mire észrevettem.
Erre vigyázni kell. Biztosítani kell nekik lehetőséget, hogy kimásszanak a szárazra lehetőleg napozási lehetőséggel.
Sokat ejtőznek a szárazon és közben mosdanak. Elvileg kopoltyús, de fontos hogy felszínre tudjon mászni.
A szárazföldön úgy lélegzik, hogy van a testében egy kis kamra amit félig tölt vízzel és ezt forgatva levegővel oxigént von ki belőle.
Míg ki nem szárad, avval húzza ki. "A visszbűl veszi ki az oxigént."
A tarisznyarákok hírhedt szökőművészek. Ez a törpékre is igaz.
Ez lett az enyém vége is. Kiment a szűrő tetejére, onnan átcsimpaszkodott az üvegtető réséhez.
Ott addig edzett míg ki nem kapaszkodott az üvegtető fölé, majd megkereste a világítás kábel kivezető vágatát.
Nagy tehetséggel kibújt rajta és mögé esett az aksinak a fal és az üveg közé.
Onnan viszont elfogyott az ötlete.
2-3 nap múlva feltűnt, hogy nem látom az akváriumban. Logikusan rögtön mögé néztem.
Kifogyott a légzőkészüléke.
Béke poraira.
Élt nálam úgy másfél évet. Jó fej volt.
Itt egy kép róla.