Na, a fentieket azért kicsit pontosítanám - persze nem a saját kútfejemből, inkább innen:
http://www.cichlids.hu/articles/vizkemia.htmÉrdemes az egészet elolvasni, sok mindent világossá tesz.
"AZ ÖSSZKEMÉNYSÉG (gH) [Gesamthärte]
Nagyjából ki lehet jelenteni, hogy 1'dH (1 keménységi fok) körülbelül 33uS/cm (mikrosiemens per centiméter) vezetõképességnek felel meg, ha egyéb kevésbé fontos szerepet játszó sómennyiséget elhanyagolunk.
Az összkeménységet német keménységi fokban ['dH] adják meg (=Grad deutscher Härte), és megfelel a vizünkben oldott alkálifém ionok összegének, amik a mi vizeinkben majdhogynem csak nagyrészt Kalcium és Magnézium kationoknak felel meg.
Annak, hogy efféle felületesség (leegyszerûsítve az összetételeket) felé hajlok, csak egy konkrét oka van, éspedig nevezetesen az, hogy a kereskedelemben kapható GH tesztek legnagyobb része csak a Ca és Mg ionok mérésére alkalmas, hiszen túlnyomó részben lévén ezen ionok mérése hiteles eredményt ad.
Ha megfelelõen nagy számú Kalcium (Ca) és Magnézium (Mg) ion van vizünkben oldva, akkor a vizünk kemény. Nem savas, nem lúgos, nem lágy, KEMÉNY. Értelemszerûen ha az ilyen oldott ionok mennyisége a vizünkben csekély, akkor a vizünk lágy. LÁGY. Nem lúgos.
A GH mérési egysége természetesen nem csak német keménységi fokban fejezhetõ ki, hanem ppm-ben (Parts per Million) vagy pedig mg/L (milligramm per liter) egységekben is. Természetesen végeredményben mindegyik ugyanazt jelenti, a váltószámok pedig a következõképpen alakulnak:
1'dH = ~17,9ppm(mg/L), vagy pedig fordítva 1ppm(mg/L) = ~0,056'dH
Általánosságban a GH mérésére alkalmas kereskedelemben kapható termékek közül érdemes a jó ár/érték arányú csepegtetõs teszteket választani. Ezekhez üvegcséket árulnak, amikben ha a mérendõ folyadék mennyiségét megkétszerezzük, akár 1/2 GH pontossággal is mérhetünk, vagy 4-szerezésnél 1/4 pontossággal is.
Tegyük fel, hogy megmértük vizünket, és van egy értékünk. Honnan tudjuk, hogy a vizünk most akkor lágy, vagy kemény? Ebben segít alábbi kis lista talán:
0-4'dH = nagyon lágy
4-8'dH = lágy
8-15'dH = közepesen kemény
15-20'dH = kemény
20-25'dH = nagyon kemény
A "normális" vizekben a GH érték minden bizonnyal az egyik legfontosabb érték, hiszen az összkeménység minden organikus életforma funkcióit befolyásolja. Egy hal helytelen vízkémiai körülmények között nemhogy elpusztulhat, de ami még rosszabb, egész életében szenvedhet, kínlódhat.
A növényeink helytelen összkeménységû vízben nem dolgoznak megfelelõen, aminek eredményeképpen nem fejlõdnek, sõt visszaépülnek. Ennek az eredménye egy nitrogénvegyületekkel telítõdött víz, és erõs alganövekedés lehet az akváriumokban. A hirtelen megfékezhetetlen algásodási jelenség legtöbbször helytelen vízkémiának köszönhetõ.
Az összkeménység értékén változtatni is tudunk, igen sokféle módon:
az összkeménység emelését magnéziumsók és kalciumsók hozzáadásával érhetjük el, például
MgSO4 (magnézium-szulfát/kiserit/keserûsó)
CaSO4 (kalcium-szulfát)
KARBONÁTKEMÉNYSÉG (KH)
Ahogy az elõzõ fejezetben a GH (összkeménység) ismertetése során megvilágításra került, hogy ionok határozzák meg értékét, ugyanezt elmonhatjuk a KH érték esetében is kicsit másképpen, miszerint a Karbonátkeménység értékét az ANIONOK határozzák meg.
A KARBONÁTKEMÉNYSÉG is KEMÉNYSÉGI FOKBAN mért érték ('dH=Grad deutscher Härte), ami megfelel a vízben oldott KARBONÁTok (CO3--) és HIDROGÉNKARBONÁTok - másképpen bikarbonát - (HCO3-) összegének. Ezek a kalcium és Magnézium kötésében kerülnek be a vízbe. A KH (karbonátkeménység) egy része az összekménységnek, és egy kiegyenlített vízben szabályszerûen 80%-a az összkeménység (GH) értékének.
A KH a GH része, ami felforraláskor kicsapódik a fazék karimáján, és felelõs a csapok, tusrózsák, no meg a mosógépek vízkövesedéséért. (a reklám helye) A mért értékeket az elõzõ hozzászólásomban leírtaknak megfelelõen kell értelmezni, ugyanígy a KH esetében is járatos a ppm vagy a mg/L mértékegység.
A KH értékét csepegtetõs tesztekkel kapjuk meg a lehetõ legpontosabban, ha a kifizethetõ árat nézzük, és a hozzá adott "teljesítményt". Nem véletlen, hogy személy szerint én a csepegtetõs tesztekre voksolok nem csak azért, mert azt használok, hanem mert bevált, és elég szakértõ ismeros lévén a környezetemben mind csak ezt ajánlotta.
A KARBONÁT és BIKRABONÁT (Hidrogénkarbonát) ionok a pH értékkel egy szerves összeköttetésben állnak. például (mert fontos):
10,3 pH értéknél mind a karbonát, mind a bikarbonát ionok nagyjából azonos számban vannak jelen, efölött az érték fölött a CO3--(karbonát), alatta pedig a HCO3- ionok száma nagyobb... Kijelenthetõ ezen túl példának okáért, hogy 8,3-as pH érték alatt szinte semmilyen CO3-- KARBONÁT nincs jelen a vízben.
De a KARBONÁTKEMÉNYSÉG akváriumainkban nem is ezért a legfontosabb.... A legfontosabb feladata az, hogy a pH értéket pufferelje. Ennek a pufferelésnek köszönhetõen a PH érték nem indul gyors, sebes változásnak, nem ingadozik, ennek értelmében nem vezet majd halaink tömeges és gyors pusztulásához. A szoros a PH-KH egymásrahatásnak köszönhetõen a KARBONÁRKEMÉNYSÉG az egyik legfontosabb tükörérték halaink jóllétét illetõen a vízkémiát érintõen.
Járatos képlet is van a KH mint KARBONÁTKEMÉNYSÉG mérésére:
KH=2,8*CO2/10^(7,9-pH))
Fontos, hogy a KH érték akváriumunkban kezdetekkor gyakrabban legyen kontrollálva mindaddig, amíg be nem áll. Ezután ciklikus mérésekkel szem eltõtt tartandó. Egy stabilra járatott akváriumban, ahol vízcsere sem történik, kiindulhatunk abból, hogy a KH állandó.
Természetesen a KH érték is változtatható, és természetesen ez sem változtatható minden határ nélkül büntetlenül. Éppen ezért sem ajánlom bárkinek aki vízkémiai ismereteit ezidáig csak innen merítette, hogy elkezdjen kemikáliákat lapátolni a vizébe... Még ne...
A KH értéket lehet növelni karbonát, és hidrogénkarbonát sókkal, például:
MgCO3 (itt emelkedik a GH érték is, természetesen ez mindenki számára egyértelmû ugye? lásd elõzõ fejezet, ha nem...) magnéziumkarbonát
NaHCO3 (itt a GH nem emelkedik, miért is? Ha nem tudod, olvasd újra az elõzõ fejezetet!!!) nátrium-hidrogénkarbonát, szódabikarbóna.
A KH érték csökkentésére a legegyszerûbb eljárás egy ozmósziskészülék, vagy egyszerûen elforralással elõkészített vízzel való higítás."
Dezső