Kezdő garnélás érdeklődik... :)

Tippek, tanácsok a garnélák világával ismerkedők számára

Re: Kezdő garnélás érdeklődik... :)

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.01.30. 16:15

Most induló akimba kaptam barátomtól egy kis használt vizet a működő akváriumából,(egy kis szivacs öblités is volt)!Kell-e még valamilyen bacikultúrát vennem vagy ez elég?Ha kell milyet ajánlottok?Víztesztet milyet vegyek?Nem nagyon ismerem ezeket!Köszönöm!
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: xman » 2011.01.30. 19:10

Hello!

Az a legjobb, ha msik akváriumból , rendszeresen csavarsz bel egy adag bacit.
Külön, nem fontos szerintem venni.

Víztesztből nem árt ha van a háznál nitrát , ph és keménység teszt.
A nitrát teszt, olyan 2-3 ezer közt mozog, ebből mondjuk jbl ,sera de amelyik tetszik.
A ph tesztből és a keménység tesztből, a Neptun teszteket ajánlanám, pár száz forintból meg van a két teszt és jók is.
A ph-tesztnél fél fokonként van a skála, szerintem ez elég pontos a garnélázáshoz.Főleg, ha nemvalami érzékeny fajt tartasz.

Remélem segítettem

Norbi
xman
Panda

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.01.30. 20:09

xman írta:Hello!

A nitrát teszt, olyan 2-3 ezer közt mozog, ebből mondjuk jbl ,sera de amelyik tetszik.
A ph tesztből és a keménység tesztből, a Neptun teszteket ajánlanám, pár száz forintból meg van a két teszt és jók is.
A ph-tesztnél fél fokonként van a skála, szerintem ez elég pontos a garnélázáshoz.Főleg, ha nemvalami érzékeny fajt tartasz.

Remélem segítettem

Norbi

Köszi!Holnap megnézem lehet-e ilyen Neptun tesztet itt nálunk venni!Nitrát teszt később ,fizu után!Egyenlőre Red cherry-vel kezdek,és majd később jöhet majd más is!
Még egy kérdés:pár napja megy az aki ,és ma megjelent a szőlőtőkén sok helyen egy pár apró fehér folt,nagyon aprók és olyan mint egy penész.Csináljak vele valamit,vagy vegyek 3-4 alma csigát és hagyjam hogy lakomázzanak rajta?Köszi Üdv!
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: xman » 2011.01.30. 21:55

myk74 írta:

Remélem segítettem

Norbi

Köszi!Holnap megnézem lehet-e ilyen Neptun tesztet itt nálunk venni!Nitrát teszt később ,fizu után!Egyenlőre Red cherry-vel kezdek,és majd később jöhet majd más is!
Még egy kérdés:pár napja megy az aki ,és ma megjelent a szőlőtőkén sok helyen egy pár apró fehér folt,nagyon aprók és olyan mint egy penész.Csináljak vele valamit,vagy vegyek 3-4 alma csigát és hagyjam hogy lakomázzanak rajta?Köszi Üdv!

Hello!

Én a szőlőtőkénél csak ilyen fehér nyálkás átlátszó trutyit észleltem eddig.
Az eltőnik idővel.És nem árt senkinek.Megpróbálhatod a csiguszokat.
xman
Panda

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.02.02. 11:13

xman írta:
myk74 írta:

Remélem segítettem

Norbi

Hello!

Én a szőlőtőkénél csak ilyen fehér nyálkás átlátszó trutyit észleltem eddig.
Az eltőnik idővel.És nem árt senkinek.Megpróbálhatod a csiguszokat.

Most már nekem is ilyen nyálkás trutyi kezd kialakulni rajta,víz nagyon tiszta hála az égnek,almacsigát még nem vettem itt 600ft-ot kérdek darabjáért az egyik boltban.Horror!Ph és keménység teszt sincs az a Neptun fajta!Üdv
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: Moszat » 2011.02.02. 12:03

myk74 írta:Most már nekem is ilyen nyálkás trutyi kezd kialakulni rajta,víz nagyon tiszta hála az égnek,almacsigát még nem vettem itt 600ft-ot kérdek darabjáért az egyik boltban.Horror!Ph és keménység teszt sincs az a Neptun fajta!Üdv

Nézz körbe akvarista oldalakon az apróhirdetések közt, átlag 150-200 Ft az almacsiga, és talán vízkeménység teszt is akad.
Moszat
Panda

HozzászólásSzerző: MissMuss » 2011.02.02. 15:26

Saját tapasztalat a trutyi kontra csigával:
Csiga mászkál, széttúr mindent és összeszarik mindent. Trutyi marad...
De lehet csak a csigáim voltak túl finnyásak...

Kis ancit szoktak még ajánlani, az tényleg lepucolja, csak nehéz utána kipecázni :)
Ha még mobil a fa, ki is veheted lemosni, visszajön rá párszor a nyálka és feladja.
Állatoktól emberséget, növényektől türelmet tanulunk.
MissMuss
Találkozó résztvevő

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.02.02. 15:58

MissMuss írta:Saját tapasztalat a trutyi kontra csigával:
Csiga mászkál, széttúr mindent és összeszarik mindent. Trutyi marad...
De lehet csak a csigáim voltak túl finnyásak...

Kis ancit szoktak még ajánlani, az tényleg lepucolja, csak nehéz utána kipecázni :)
Ha még mobil a fa, ki is veheted lemosni, visszajön rá párszor a nyálka és feladja.

Sikerült vennem 3db almacsiguszt!Olcsón!!!Ráengedem őket,hátha nem finnyásak,meg bevetem a hosszú ecsetemet is,a szőlőgyökér le van tapadókorongal rögzítve,ki nem veszem :),a múltkor is nehéz volt visszarakni.Legközelebb kivehető mobil megoldást használok,menet közben jön rá az ember hogy másképp talán jobb lett volna csínálni.Jó pap is holtig tanul!Maláj tornyos csigát érdemes belerakni?Had túrják a manado-t,10db-ra gondoltam.Növény eldőlt milyen lesz:gömbmoha,microsorium pteropus,hemiantus.Nehéz itt beszerezni ezeket,de majd rendelek a netről valahonnan!Gondolom ezek(csiga,növény) jók a garnéláknak?Köszi a segítséget mindenkinek!Üdv!
Jaj és hol vannak még a red cherryk!!! :)
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: konyec07 » 2011.02.02. 16:17

myk74 írta:Növény eldőlt milyen lesz:gömbmoha,microsorium pteropus,hemiantus.Nehéz itt beszerezni ezeket,de majd rendelek a netről valahonnan!

Na igen :D a beszerzés...
Erre én is kíváncsi lennék. ha nem bízom a netes megoldásokban, akkor milyen boltot ajánlotok? :)
A falu széli kiskereskedésnél nem árulnak ricciát, meg különlegesebb halakat / garnélákat...

Több nagyobb kereskedésben bővebb a választék, vagy van valami nagyker? :/
Ilyenkor Budapest - Monor környékére célzok...

K.
konyec07
Red cherry

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.02.02. 19:57

myk74 írta:Növény eldőlt milyen lesz:gömbmoha,microsorium pteropus,hemiantus.Nehéz itt beszerezni ezeket,de majd rendelek a netről valahonnan!

Hát a gömbalgával és a microsoriummal nem lesz gond. De a hemiantust a manadoba beültetni - pláne egy már működő akváriumban......arra kíváncsi vagyok. Le kell engedned az összes vizet, és úgy megpróbálni. Közben meg járatni a szűrőt a leengedett vödör vízben. És a microsoriumor is fel kellene kötözni valami fára vagy kőre.
Frettner
King kong

ElőzőKövetkező

Vissza: Első lépések