Peace of Green – 18 liternyi békesség

A fórumtagok akváriumai

Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.02.28. 21:23

Sziasztok!

Úgy vélem, ahogy az Akvakertész fórumon, úgy itt a Garnéla fórumon is helye van ennek a kis akváriumnak, hiszen amennyire növényes, éppen annyira garnélás is. Viszont a fórum témájához igazodva itt inkább garnélás szemszögből szeretnék majd vele foglalkozni.
Gyerekkori álmomat sikerült felnőtt fejjel megvalósítanom azzal, hogy elindítottam. A kezdeti nehézségek ellenére is már rengeteg örömöt okozott számomra és remélem még sok kellemes élményt tartogat. Első akváriumként a célom nem egy növényes műremek vagy egy garnélás tenyészet indítása, hanem csupán egy kellemes elrendezésű, a lakói számra megfelelő körülményeket biztosító élettér kialakítása volt. A tapasztalatszerzésről nem is beszélve.

Részletes napló helyett inkább csak a tapasztalataimról szeretnék írni, mert szerintem ha valaki hozzám hasonló kezdőként ide téved talán abból merítheti a legtöbbet.

Ennyi bevezetés után jöjjenek a főbb paraméterek:

Indítás ideje: 2010.12.01.
Akvárium: Aquatic Nature Cocoon 2 - 25x25x30 cm, 18,75 liter
Szűrő: AquaEl FZN-1 akasztós, a kosarakban gyári szivacs + néhány gramm aktív szén
Levegőztetés: légpumpa + porlasztókő
CO2: nincs
Világítás: Aquatic Nature Solar Duo Boy – 13 W kompakt fénycső
Fűtés: nincs
Talaj: Aquatic Nature Shrimp-Soil 3 liter
Dekoráció: 3 kis mopani fadarab, lávakő, néhány kavics, pár csigaház
Tápozás: naponta Happy-life HappyPlant 0,1 ml, HappyCarbo 0,2 ml (ez még alakul)

Növények:
Taxiphyllum barbieri (vagy Vesicularia dubyana) - jávai moha
Cladophora aegagropila - gömbmoha
Leptodictyum Riparium - ő is mohaféle
Riccia fluitans - úszó májmoha
Anubias barteri var. nana - törpe vízilándzsa
Sagittaria subulata - úszó nyílfű
Lemna minor - apró békalencse

Állatok:
Neocaridina heteropoda var. red – red fire sakura
Caridina cf. babaulti green
Melanoides tuberculata - maláj tornyoscsiga
Helisoma nigricans - barna csiga
Noname mini tányércsigák

Az első képek, amik még januárban készültek. (Újabbak hamarosan.)
Aki kíváncsi rájuk, az albumomban megnézheti őket nagyobb méretben is.
Az akvárium albuma: https://picasaweb.google.com/114386415284590363945/PeaceOfGreen?feat=directlink

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.02.28. 21:26

Folytatásként az indítás körüli eseményekről írnék kicsit bővebben. (Aki az Akvakertész fórumon már olvasta, lapozzon nyugodtan!)

Bár egy csomó dolognak utána olvastam, és úgy éreztem nagyjából felkészültem mindenre, amivel egy nano indítása jár, mégis akadtak nehéz pillanatok.
Igyekeztem olyan növényeket összeválogatni, amik nem túl igényesek és így viszonylag könnyen tarthatók. Az induláskor csak az anubias nana, a jávai moha és a sagittaria kerültek be. A többi növény későbbi szerzemény. A növényekkel együtt érkezett csigákat szándékosan telepítettem be. Az első lakok így a tányércsigák, az akkor még aprócska barna csiga és egy később likvidált hólyagcsiga lettek.
Az első komolyabb gondot a talaj jelentette. Granulátum szerű és meglehetősen könnyű szerkezetű. Ezért messze nem tudtam annyira lejtősre, teraszosra kialakítani az aljzatot, mint szerettem volna. A csomagoláson lévő leírás alapján mindenféle előkészítés és mosás nélkül raktam be az akváriumba, de a kelleténél több vizet öntöttem rá. Ennek köszönhetően minden mozdulatomra felkavarodott a belőle kiázó por. Mire az ültetéssel és a dekoráció elrendezésével végeztem a kép inkább egy zavaros, barna vizű pocsolyára emlékeztetett, mint akváriumra. Elég kétségbe ejtő volt a látvány. Másnapra szerencsére a szűrő szépen elvégezte a dolgát. Viszont a sagittaria nem akart megmaradni a talajban. Két hétig lényegében csak azzal küzdöttem, hogy az elszabadult, vagy a véletlenül kirángatott növényeket visszadugdossam a helyükre. Utána szerencsére szépen megkapaszkodtak.
A következő hiba, amit elkövettem a mopani darabok elhamarkodott előkészítése volt. Két nap áztatás és főzés kevésnek bizonyult. Az első héten szép fehér nyálka, penész jelent meg az összes fadarabon. Erre mondjuk számítottam, de azért nem volt éppen szívderítő látvány. Szerencsére a napok múlásával kezdet eltűnni. Helyette adódott más, amiért izgulhattam...
Ugyanis a második hétre ellepték a növényeimet a fonál algák. A jávai moha finom szakállat növesztett és a többi növény levelein is sötét, hosszúkás szálak jelentek meg. 10 óra világítás túl sok volt, és szerintem a talajból, a fadarabokból kiázott és a penész bomlásakor felszabaduló anyagok is hozzájárultak ehhez. A CO2 hiánya szintén egy fontos szempont volt. A világítást visszavettem 8 órára és elkezdtem carbot adagolni. A többi már csak türelem kérdése volt. Mivel ezt leszámítva az akvárium rendben lévőnek tűnt, és a vízicsigák is jól érezték magukat, ezért úgy éreztem ideje néhány új lakót beköltöztetni. Ez 7 darab maláj tornyoscsigát jelentett.
Ahogy az alga kezdett visszahúzódni, úgy újabb problémával kellett szembenéznem a víz tetején kialakult bio hártya formájában. Ahol a szűrő által keltett hullámzás kellően erős volt, ott ugyan feltöredezett a hártya, de a csendesebb részeken egybefüggő réteget alkotott és a csigák viselkedéséből ítélve egyértelműen akadályozta az oxigén cserét. A tornyoscsigák az alga és hulladék eltakarítása, az aljzat átmozgatása mellett biológiai érzékelőként is igen hasznosak tudnak lenni. A vízcsere nem segített és a papírral való felitatása is csak időlegesen járt eredménnyel. Ekkor üzemeltem be a levegőztetést, erősen visszafogott buborékoltatással. Így egyrészt nem tudott összeállni többet a hártya, másrészt a vízfelszín mozgásának köszönhetően az oxigén szint is egyértelműen javult. A hártya azóta teljesen eltűnt, a levegőztetés pedig maradt.
December végén még egy féreg invázióval is szembe kellett nézzek. Valószínűleg a gömbmohával sikerült behurcolnom őket és a bomló növényi maradványokon szépen el is szaporodtak. Amennyire meg tudtam állapítani mozgásuk és felépítésük alapján néhány milliméteres laposférgekkel volt dolgom, de nem planáriával. Tucatjával csúszkáltak az üvegen vagy sodródtak a víz áramlásával. Mivel érzékenyebb élőlény még nem lakott az akváriumban, viszont később a garnélák miatt nem akartam kockáztatni, ezért a gyógyszeres kezelés mellett döntöttem. Kezdetben egy levamisole tartalmú gyógyszerrel próbálkoztam, de ez meg sem hatotta őket. Így fenbendazolra váltottam. Az apránként emelt dózis végre hatott és az egy hét után megismételt kezelést követően végre sikerült megtisztítani az akváriumot.
A szűrő cseréjéről már nem is írok.

Szóval küzdelmes indulás volt, de január közepére azért eljutottam odáig, hogy a garnélákat nyugodt szívvel be merjem költöztetni. (Azért előörsként még 6 tornyoscsiga megelőzte őket.) Valószínűleg sokkal nehezebben mentek volna a dolgok, ha nincs ez a fórum és a neten fellelhető rengeteg hasznos információ.
A tanulságok, amiket eddig le tudtam vonni magamnak:
Érdemes sokkal több időt rászánni az előkészületekre az indítás előtt. (A megfelelő dekoráció összegyűjtése. A fák áztatása, kifőzése. A megfelelő növények kiválasztása, beszerzése. A technikai háttér megfelelő kialakítása.) Magára a bejáratásra is érdemes ráfordítani azt a minimum egy hónapot, ami kell. Lehet, hogy a csodaszerek meggyorsítanak néhány folyamatot, de akadnak olyan gondok, amikkel könnyebb addig szembenézni, míg nincsenek értékesebb lakói az akváriumnak. Nem szabad pánikolni, és a türelem szinte mindig eredményre vezet.

Nekem egyértelműnek tűnnek az ok-okozati összefüggések: A fadarabok nem voltak kellően előkészítve. Ez vezetett a penész megjelenéséhez. A kioldódó szerves anyagok, a túl sok világítással és a CO2 hiányával beindították az algákat. Az elbomló algák és a jávai moha rétegei alatt még mindig ázó fadarabok remek tápanyagot adtak a férgeknek és a víz felszínén kialakuló hártyának. Mindehhez még hozzájárult a szűrés gyengesége is.
Bámulatos, hogy mindezen hibák ellenére is az akvárium mára szépen működik. A természet igazán csodálatos tud lenni.
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.02.28. 21:47

Kedves Gabo

Először is üdvözöllek a Garnéla fórumon.
Elolvastam amit írtál (nem volt kevés :) ) és nagyon jól látszik a sok tanulás és az ezt követő tudatos megvalósítás. Nekem nagyon tetszik az akváriumod és jól látszik, hogy számodra megoldhatatlan problémák nem lesznek, legalábbis Akvakertész szemmel. Ha co2 nélkül ilyen szép akit, főleg ilyen kicsit, fent tudsz tartani, akkor túl nagy meglepetések nem fognak érni. A garnéla világ jobb megismeréséhez, kitanulásához meg sok szerencsét kívánok. A folytatásra is kíváncsiak vagyunk!

üdv
Levinen
Avatar
Levinen
Moderátor
 
Hozzászólások: 438
Csatlakozott: 2010.08.16. 22:00
Tartózkodási hely: Budapest XII. ker.

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.01. 12:18

Köszi Levinen!

Azért a tökéletestől még messze van az akvárium. Ugyan a mohákat beborító finom szálú, pár millis algától decemberben megszabadultam, ennek ellenére van és lesz is alga CO2 nélkül. A pontalgák kevésbé izgatnak, az üvegről letakarítom, a köveken meg nem zavarnak. Ami zavaróbb, az a staghorn (van magyar neve ennek?) ami a mohák szálai között telepedett meg, illetve a növények leveleinek szélén. Apránként változtatva próbálom megtalálni az egyensúlyt a világítással, a táp és a carbo adagolással. S persze próbálom minél kisebb felfordulással kitakarítani a mulmot ahol ez lehetséges.
Ha teljesen nem is tűnik el az alga, azért remélem sikerül még jobban visszaszorítani.

A folytatás is jön majd, ahogy az időm engedi. :)
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.03. 00:18

Új képek februárból. (Nagyobb méretben az albumban.)

Az akvárium albuma: Peace of Green

Kép
1 hónappal később

Kép
Kismama klub

Kép
Zöldborsó lakoma

Kép
Házas-társak

Kép
Green shadow

Kép
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.03. 10:07

Nagyon szépen alakul! Már alig látni a háttérben a szűrőt és a zsinórzatot.
A garnijaid pedig egyenesen gyönyörűek!
Honnan töltöd fel a képeidet? Az enyémek mindig olyan picik és gyenge minőségűek lesznek... :( Pedig az eredeti kép jó - asszem... :roll:
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.03. 10:08

Öööö... hülye kérdés volt, megnyitottam az albumot és választ kaptam a kérdésemre... :oops:
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.03.03. 10:20

Egy ilyen kismama klubbot én is szívesen felügyelnék! :D Nagyon szép minden,látszik a szeretet és a törődés.Ugyebár ezt szeretni kell másképp nem megy!
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda
 
Hozzászólások: 445
Csatlakozott: 2011.01.23. 15:10
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.04. 09:39

gordiusz írta:... Már alig látni a háttérben a szűrőt és a zsinórzatot...


Szeretnék majd háttérnek feltenni valamit, csak még nem találtam meg az ideális megoldást hozzá. Valami tejüveg szerű hatást szeretnék elérni. Így át is engedi egy kicsit a hátulról érkező fényt és valamennyit vissza is ver a világításból. Ezzel egyrészt talán kicsit világosabbá válik az akvárium, másrészt jó kontrasztot ad a növényeknek és a garnéláknak, ugyanakkor az áttetszősége miatt nem annyira világos, mintha tiszta fehér lenne.
Valami olyasmi megoldásra gondolok, mint ami a lenti videón látszik 1:50 után.
http://www.youtube.com/watch?v=1xjV6_3Xgoc

Ha valaki esetleg tud olyan fóliát vagy vékony műanyag lapot amivel ez megoldható, akkor szóljon!


gordiusz írta:... Honnan töltöd fel a képeidet? Az enyémek mindig olyan picik és gyenge minőségűek lesznek... :( Pedig az eredeti kép jó - asszem...


A titok talán annyi, hogy nem töltöm fel egy az egybe a képeket.
Ezek eredetileg 10 Mpixeles képek. Utómunkaként kicsit kezelésbe veszem őket képszerkesztő progival. (A Gimp-et használom erre a célra.)
Ha kell, a Levels/Szintek eszközzel helyre igazítom a fehéregyensúlyt, a fényerőt és a kontrasztot. Szükség esetén megvágom a képet. Utána leméretezem a kívánt méretre. Majd még kap egy kis élesítést az Unsharp Mask/Életlen maszk eszközzel. Végül mentés.
Netre szerintem 1024x768-nál nagyobb és 90%-nál jobb minőségű jpg képet ritkán érdemes feltenni. Ha jó lenyúlják, ha nem, akkor meg csak a helyet foglalja a méretével.
Gabo
CRS C
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2011.02.23. 18:18
Tartózkodási hely: Dunakeszi - Budapest

Re: Peace of Green – 18 liternyi békesség

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.04. 10:11

Köszi a képekre vonatkozó infókat.
Ami a hátteret illeti: lehet kapni öntapadós üvegfóliát. Sokféle van, létezik tejüveg-szerű sima, minta nélküli is. Pl. az OBI-ban lehet venni, de sztem más barkács áruházban is van. Ha ragasztás előtt bespricnized az üveget, akkor könnyen fel lehet rakni buborék mentesen (ki lehet alóla simogatni egy keményebb műanyag lappal, esetleg egy vonalzó is megteszi) és lehet igazgatni is. Sok sikert és lécci majd prezentáld az eredményt.
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
Avatar
gordiusz
Hinomaru
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2011.01.31. 17:46
Tartózkodási hely: Budapest

Következő

Vissza: Akváriumaink

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron