Csináltam egyet én is, pár helyen csiszolva a dolgot - még ha nem is lett olyan szép.
Először is lemértem és levágtam a szükséges méretű TM45-ös szivacsot. Én egy 10x10cm-s sarkot kerítettem el, mondván elég lesz az AquaEl mini-nek. Tehát 20cm x akvárium magassága. Alul 5cm-nél két oldalról ferdén bevágva, hogy a két rész ék-horony módon illeszkedjen, így nem tud elmozdulni egymástól az alsó és felső rész. Ezt a szivacsvágást még tanulni kell...

Ahol az éles kést használtam ott egyenes... nem is értem.

Utána bejelöltem az akváriumon a befogó sín szélét. Így szép függőleges lett. FBS-sel vékonyan csíkot húztam rá, ez ott tartja, no meg a kicsi garnélák sem mennek át, ha nincs rés. Le akartam mosni a jelölést, de a nagy családi ricsajban elfelejtettem. Csini.

Kifúrtam a szivacsot - erre van egy igazán elegáns mód, de most nem volt rá idő - így egy szeget toltam át rajta, majd kézzel egy 8-as fúrószárat húztam ki-be rajta párszor. Előző tapasztalatból mondom, hogy fúróval meg se próbáljátok.

Azonnal betekeri az egész táblát a fúrószárra, rosszabb esetben meg tenyérnyit tép ki a szivacsból.

Feltöltés, bódottá'.

Pár gondolat:
- Nagyon mérjétek meg, hogy lesz-e elég hely, mindennek, amit szeretnétek berakni. Én nem mértem le, mondván az aprócska mini be fog férni simán. De ugye a 10x10-es helyből csak 7x7cm marad. Ide minimum a meghajtásnak (nálam ugye belső szűrő) és a kezednek be kell férnie. Nálam a szűrő csonkjaival - először úgy is nézett ki, hogy a csonkok miatt nem fér be.
- Szintén érdemes elgondolkodni, hogy hogyan teszed be. Én először fejjel lefelé raktam be, hogy a szűrőn lévő szivacsot le tudjam szedni tisztítani. Aztán mikor beerőlködtem és bekapcsoltam, kiderült, hogy maximumon maradt a szűrő. Úgy tekerte a vizet, hogy csak úgy habzott...

Mivel azon TM20-as szivacs van, le is szedtem. Ha valami átjön a TM45-ön, akkor a TM20 már nem segít - csak koszolódik és lefogja a szűrőt.
- Az esőztetőt célszerű minél hátrébb rakni, esztétikai okokból. A vízet megmozgatja a akkor is, ha középen van. A belső szűrőd van, akkor az idomokat Z alakban berakva hátrébb tudod mozgatni, nem kell ott lukasztani, ahol egyébként lenne a csöve a szűrőnek.

Még szárazon rakd be a szűrőt és jelöld be a vágást, ha már vizes a szivacs, cuppanós élmény a lukasztás.

(Két gyerek üvölt ugye...

)
- Amiről jut eszembe, hogy ne mosd ki és leginkább ne nyomd ki, csavard ki a szivacsot előtte, mert nyúlik. Lásd első kép.
Mást azt hiszem nem rontottam el...
Viszont a vízcsere egy élmény!Csak bedugom mögé a csövet és 30mp alatt lejön fél collon a víz, no para, esélytelen hogy kijöjjön valami, aminek nem kéne. Feltöltésnél be a szivattyú csöve szintén mögé (egy vödörből nyomatom be egy kis szivattyúval vízcserénél a vizet) és full gázon jön a víz, anélkül, hogy bármit felkavarna.