Sziasztok.
Végre eljutottam oda, hogy az akvárium beüzemelve áll a szobámban, így gondoltam, nyitok neki egy témát.
Ez az első akvarisztikai próbálkozásom, még nem voltak halaim, garnéláim meg pláne. Szeptemberben jött az ötlet, hogy fel kéne dobni egy kicsit a szobát egy kis élettel. Először elkezdtem nézegetni a 60-70l körüli akváriumokat, de már akkor is a hely volt a gond. Nem volt hová tenni. Aztán ráakadtam ezekre a kis élőlényekre. Rögtön magával ragadtak a kis nano akváriumok, bennük pedig a garnélák. Gondoltam, ez kell nekem!
Így bele is ástam magamat a dolgokba, és 3 hónapnyi kutakodás után eljutottam oda, hogy megrendeltem az akváriumomat egy webshopról. Karácsony előtt meg is jött, mégis csak most hétvégén jutottam el oda, hogy berendezzem. Hiába, kellett egy kis idő, míg összeszedtem a növényeket, aljzatot, dekorációt. Összesen 4 boltból lettek összeválogatva, a garnik pedig egy ötödikből lesznek majd, szóval bejártam a környéket dögivel.
A fő szempontom, mint jó pár embernek, a takarékosság volt, minél kevesebb pénzből egy nano akvárium. Persze azért ízlésesen. Most elsősorban azért mutatom meg nektek, hogy egy ilyen low-tech akváriumról mi a véleményetek, fenntartható-e ez hosszútávon. És természetesen a véleményetekre is kíváncsi vagyok, hogy hogy sikerült.
Húú, ez kicsit hosszú rizsa lett. Inkább folytatom az akvárium paramétereivel, és a berendezéssel.
Akvárium: Aquael Shrimp Set 30l, 29x29x35 cm
Világítás: - A szetthez kapott 11W-os lámpa, jelenleg napi 8 óra folyamatos világítás, aztán később meglátjuk, mi lesz (reméljük, bírja egy ideig)
Szűrés: A szetthez kapott Aquael Pat mini szivacsos szűrő, 400l/h (eléggé nagy áramlást csinál jelenleg, lehet, hogy visszafojtom majd egy kicsit)
Dekoráció:
- 1db Mopani gyökér
- 1db vasfa, nem tudni pontosan, milyen fa
- 1db kavics, ami kb 5 éve a polcomon hevert, és nem mészkő (jávai moha kötözése céljából került bele az aksiba)
Talaj: - JBL Manado 3l (kicsit kevés a 3l, ezért is a képeken majd látható elrendezés)
Növények:
- Bacopa monnieri (ebben nem vagyok biztos, hogy tényleg az) - eredetileg Microsorium pteropust akartam, de az sajnos elfogyott, így ő maradt, reméljük, bírja a strapát
- Cryptocoryne becketii/Beckett vizikelyhe
- Taxiphyllum barbieri/Jávai moha (a már említett kőre kötözve egy része, a másik része pedig a mopani gyökérre)
- Cladophora aegagropila/Gömbalga
Tápozás: egyelőre nem tervezem, mint említettem, minimál körülményekben gondolkodom. Egy kicsit mondjuk aggódom a Bacopa miatt, de utánaolvastam, elvileg bírnia kell.
Azt hiszem, jöhetnek a képek. Mivel elég amatőr vagyok, a tanácsokat nagyon szívesen fogadom. A képek egyébként mobillal készültek, sajnos nincs itthon digitális fényképezőgép. Ebből kifolyólag eléggé rossz minőségűek lesznek sajnos.
Íme:
Oldalról:
Remélem, lesz, akinek tetszik ez a minimál összeállítás. A későbbiekben még teszek majd fel képet, ha változás történik.