Üdv Mindenkinek!
Zsolti vagyok, 'hótkezdő, ez az első próbálkozásom garnélákkal. Ezer éve volt halas akváriumom, de az inkább felejtős kategória. Kicsi voltam és idióta.

Akvárium: 42x27x25 - 28l (nettó 21l~)
Szűrő: Eheim Aqua Corner 60
Világítás: Haqos Stellars 13W (napi 10-11 óra kb)
Aljzat:
- Ista Shrimp Soil
- aprószemű kavics
Dekor:
- 1db Seiryu kő
- 2db Red Moor gyökér
Növények:
- Karácsonyi moha
- Echinodorus tenellus
- Anubias barteri var. barteri
- Gömbalgák
- Egeria densa
Legutóbbi vízparaméterek (A pH elég magas, és bazi kemény a víz. Már alapból a csapból ilyen jön.):
- PH: 8,5~(EL csíkteszt és SERA cseppteszt szerint is)
- KH: 16,8-40 között, inkább 40 fele (EL csíkteszt)
- GH: 8,4~ (EL csíkteszt)
- NO2: 0 (EL csíkteszt)
- NO3: 10 alatt ~ (EL csíkteszt)
- NH4: 0,05 alatt (JBL cseppteszt)
Vízcsere: csapvíz, heti 2x nagyjából 25%, eleinte 2-3 napig állva hagyott, kb egy hete már vízelőkészítővel.
Tápozás:
- Liqui carbo (először neptun, de egy hete váltva Easy Life-ra)
- 10 naponta Dr Garden növénytáp
Akvárium indítása: 2013.12.17
11 RC garnéla betelepítve: 2014.01.03
2 Oticinclus betelepítve: 2014.01.09
Rajtuk kívül a növényekkel sikeresen behurcoltam két fajta csigát, de ebből a hólyagcsiga az, ami egy borzalom. Nem győzöm őket kiszedegetni. Nagyjából kordában vannak tartva, mert napi szinten van, hogy vagy 20-30db-ot is kiszedtem az utóbbi időben (sok nagyon aprót). Egy Eheim pickup 2012-vel indult a dolog, egy garnélát mindjárt az elején megpurcanva találtam meg benne, aztán került szivacs az alsó részébe, de bazi sok helyet foglalt és csak ideiglenes megoldás volt, szóval arról lett váltva a sarokszűrőre. Két nőstény garnéla is beadta a kulcsot időközben, az egyik ráadásul pont a szemem láttára (elkezdett úszni, aztán hirtelen fejre állt és fejjel lefelé landolt, aztán a lábai még kicsit rángatóztak és annyi, fogalmam sincs mi lett vele). Kb. egy héttel a garnélák betelepítése után észrevettem, hogy az egyik nőstény petés, illetve időközben még egy másikról is kiderült. A mai napont észrevettem egy kis garnélát a gyökéren, de már múltkor láttam egy nagyon kicsi vedleményt, szóval egy pár napja eleresztette az egyik a porontyait. A másik nősténynek még megvannak a petéi. Az egyik Oto két hét után elpusztult, a másik viszont nagyon is elvan. Valami nem volt rendben azzal, nem nagyon evett, meg a másikhoz képest elég inaktív volt. Próbáltam mindent, wafer, uborka, stb., de nem nagyon akaródzott enni.
A sarokszűrőt mikor beraktam, akkor elég idegesítő volt a hangja (az ágytól 1 méterre van az akvárium), az üveg berezonált vagy nem tudom, úgyhogy vágtam le egy polifoam darabot, azt pedig becsúsztattam a hátsó résbe, és úgy raktam rá az üvegre, és így viszont nagyon halk, kb. mint a Pickup. Egyébként is meg kellett volna emelnem, mert máshogy nem tudtam volna elérni, hogy mozgassa a vízfelszínt, csak, ha lentebb veszem a vízszintet, amit viszont nem szerettem volna. És akkor helyben is vagyok. Azon agyalok, hogy nem kellene-e egy porlasztót is betennem az akváriumba, vagy elég az, hogy a szűrő fodrozza a vízfelszínt? Elég oxigén jut így a kis élőlényeknek? Olvastam magyar és angol nyelvű fórumokon/weblapokon is véleményeket pro/kontra, és most már teljesen tanácstalan vagyok. Valaki segítsen ki ebben plíz.
Jó sok duma vége itt <