frigos írta:Sziasztok!
Szeretném megkérdezni ha egy közepesen növényes aksiban az easycarbo-t túladagolom(napi 0,3ml helyet 1ml) akkor mi fog történni?
Algásodásra milyen hatással van a folyékony Co?
A növénytápoldat adagolását érdemes szétbontani napi adagokra vagy a feltüntettet heti adagolást érdemes követni?
Továbbá milyen hatással van az akváriumra ha a növénytápoldatot nem adagolok ill ha túl sokat?
Az akvárium 27l és 11W compactal van megvilágítva.
A válaszokat előre is köszönöm!
Szépe estét!
Feri!
A túladagolás minden élő szervezetre káros hatással lehet. Én nettó 20 literre adagolok napi 1ml-t és úgy vettem észre, hogy ez nagyjából a felső határa a dózisnak. 2ml már a növényeken látszódott (égés nyom). Az én tapasztalatom, hogy ebben a hígításban szinte semmilyen hatással nincs az algákra, így nem mondanám rá, hogy ellenszer. Ha viszont ecsetelve használjuk, mondjuk dekorelemeken, természetesen vízből kiemelve, igen hatékonyan fejti ki a hatását 1-2 hétig.
Én a napi adagolást ajánlom, főleg olyan akváriumoknál ahol garnélák is vannak, mert így semmilyen elemből (pl. réz) nem lesz egy időben túl sok a vízben. Ha nincsenek garnélák, akkor lehet hosszabb metódusokat választani, akár az egyhetit. De azt még megjegyzem, hogy a gyári tápszerek általában igen szerényen vannak számolva, sokszor annak akár másfél-kétszeresét is adagolni kell. Én ezekre a fő elemekhez tartozó csepegtetős teszteket ajánlom.
Ha nem vagy rutinos növényes és viszonylag sok halat tartasz, akkor szerencsésebb ha egyáltalán nem adagolsz tápot. A plusz tápadagolás erős algásodáshoz vezethet, ha nincs meg a többi, arányában megfelelő feltétel. Főleg kifejezetten növényes akváriumokban, igényes növényeknél van szükség plusz tápozásra.
Szép napot!