Szia Melinda!
Új garnélaváltozatokat ki lehet tenyészteni, de sajnos korántsem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Ha ugyanannak a fajnak két színváltozatát (mondjuk két kitenyésztett színváltozatot) összekeresztezed, általában nem egy új harmadikat kapsz. Ilyenkor sokszor a természetben előforduló, ún. vad változat jön létre, aminek a továbbkeresztezésével valószínűleg a későbbi generációkban megjelenik a két kitenyésztett színváltozat újra. Gyakorlatban szerintem úgy szokták ezt csinálni, hogy beszereznek egy fajból sok egyedet, lehetőleg több forrásból, hogy genetikailag minél többfélék legyenek, aztán generációról-generációra nézegetik az utódokat, hátha lesz valami érdekes,. Az érdekes egyedeket elkülönítik, és próbálják továbbtenyészteni. Az ilyen kísérletekre jó alany pl. Neocaridina heteropoda (red cherry, yellow fire, stb) , vagy a tigrisgarnéla. Ezeknek elég sok színváltozat van. Ismerek olyan tenyésztőt, aki red cherryket tartott, és egy idő után fekete és fehér garnélavonalakat tudott létrehozni belőlük.
A genetikailag változatos, több forrásból származó alapítógarnéláknak azért van jelentősége, mert a beltenyésztett vonalak sok genetikai betegséget halmozhatnak fel, életképességük csökken, ráadásul a géneknek kevesebb változata (allélja) lesz képviselve.
Új garnélavonalak kitenyésztéséhez sok türelemre és némi helyre van szükség..
Egyébként nekem van egy olyan sanda érzésem, hogy vannak olyan "garnélatenyésztők", akik mutagén szerek (EMS, MMS,ENU, formaldehid, röntgen-sugárzás) használatával rásegítenek az új változatok kialakulására.
Hogy ez mennyire etikus?
A táplálék minősége egyébként nem nagyon játszik szerepet az öröklődésben. A jó minőségű, színfokozó táp maximum elősegíti, hogy a genetikailag kódolt színek szépen megjelenjenek....
A jó körülményeknek még annyi szerepe lehet, hogy a érzékenyebb genetikai változatoknak több sanszuk lesz megmaradni...
Ui.: A Granélák világa>Biológia témán belül csináltam néhány genetikás topicot, ha érdekel, olvasd el