Kellene egy kis segítség és némi jótanács a következő ügyben:
Szeretnék egy akváriumban a Sulawesi tavakra jellemző vízparamétereket elérni. A próbálkozás célja belátható időn belül sikeresen tartani majd szaporodásra bírni valamelyik Tylomelania fajt. Hosszútávon ha az első 2 pontot sikerült kipipálnom, Caridina dennerlit (kardinális garnéla) szeretnék tartani. Tudom, h ez utóbbi dolog nem éppen egyszerű. A csiguszok érdekelnek is, meg tanulni a vízről, úgy vélem jók lesznek. Szentgyo blogján olvastam, h neki sikerült már egy szaporodó, stabil állományt létrehoznia kardinálisokból. A végső, távlati cél nálam is ez lenne.
Szolgáltatóm adatai alapján a csapi víz nálunk az alábbi paraméterekkel rendelkezik:
Átlagérték mg/l
93-Kalcium, 29-Magnézium, 1,4-Kálium, 5-Klorid, 0,05-Vas, 22-Szulfát, 0,1-Fluorid, 15-Nátrium, <0,03-Ammónium, 5,6-Nitrát, <0,02-Nitrit,
378-Hidrogén karbonát,
Összes Keménység: 198 mg CaO/l 19,8 nko
Ph 7,4
Ezekből az érékekből talán csak a Ph értékről tudom,h jónak mondható. Tudtommal 7,2-8,5 ami megfelelő a feljebb vázolt célokhoz.
A neten azt írják , h a víz vezetőképességének 300 uS alatt érdemes lennie.
Összkeménység 7 dH körül jó
karbonátkeménység 5 dH körül megfelelő
hőmérséklet 28 C körül jó.
Kérdéseim az első lépésekkel kapcsolatban:
Ki hogyan állna neki ilyen vizet összehozni?
Ki milyen talajt javasol a víz célparamétereinek tükrében?
Ki milyen köveket javasol a víz célparamétereinek tükrében?
Kiegészítés:
Tervezett technika: 1db powerhead szivaccsal esetleg + egyéb bio töltettel, 1db levegőztetővel hajtott szivacsszűrő, gyenge megvilágítás, fűtés
növényzet: minimális vagy nincs.
kövek, sziklák: tanácsokat várok! (lásd feljebb

talaj: tanácsokat várok! magamtól a JBL Manado, az apró szemű korallzúzalék esetleg sima folyami sóder jutott eszembe de ez szintén lehet, h egytőlegyig butaság.
Az építő jellegű hozzászólásokat előre is közönöm!