frigos írta:Tehát ha a fény erősségén nem változtatok akkor nincs értelme Co2 beporlasztásának. Milyen más alternatíva szolgálhat még az algák elleni harcban? A tápozást érdemes csökkenteni?
frigos írta:Tehát ha a fény erősségén nem változtatok akkor nincs értelme Co2 beporlasztásának. Milyen más alternatíva szolgálhat még az algák elleni harcban? A tápozást érdemes csökkenteni?
Lexyke írta:Sziasztok!
Én most szeretnék garnélázni, már megvan minden, épp a várakozási idő telik...![]()
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a CO2 miért kell az akváriumba, nem értem. Halas akváriumom volt, de nem volt benn ilyen.
Nagyon köszönöm a választ!
Üdv: Lexyke
Lexyke írta:Sziasztok!
Én most szeretnék garnélázni, már megvan minden, épp a várakozási idő telik...![]()
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a CO2 miért kell az akváriumba, nem értem. Halas akváriumom volt, de nem volt benn ilyen.
Moszat írta:Lexyke írta:Sziasztok!
Előre szólok, sose használtam CO2-t, a technikai részével nagyon nem vagyok tisztában, de az elmélettel sokat kínoztak suliban, ezért megpróbálom leírni az egész lényegét egy más szemszögből.
A CO2 az egyik alapvető tápanyag a növények számára. A fotoszintézis lényege, hogy a növény CO2-ből és vízből szerves anyagot állít elő fényenergia felhasználásával. A CO2 koncentrációja a levegőben állandó (ha nem vesszük az emberi beavatkozást), ez a vízbe is beoldódik, tehát a növényeknek elvileg korlátlan CO2 ellátása van. Mégis vannak olyan körülmények, ami során a természetes CO2 koncentrációból nehézséget okoz a növényeknek kinyerni a szükséges mennyiséget(érdeklődőknek:C4 és CAM fotoszintézis).
A természetes vízi életközösségekben a CO2 nem korlátozó tényező, a levegőből beoldódó mennyiség mindig elegendő a növények igényeihez. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag minden más szükséges dolog limitált. Az egyéb tápanyagok és a fény az, amiért a növények egymással küzdenek, ezekből egyszerűen nincs elég ahhoz, hogy a növények olyan gyorsan növekedjenek, hogy a természetes CO2-ből ne tudjanak felvenni annyit, amennyi kell. Egy növényes akváriumban azonban mindent megadnak a növényeknek, amire csak szükségük lehet. Tápanyagokat és annyi fényt, amennyit csak hasznosítani tudnak. Ilyen luxuskörülmények között a növények képesek olyan szintű növekedésre, amihez annyi CO2 kell, amennyit a természetes mennyiségből nem tudnak elég gyorsan kinyerni. Ezért kell mesterségesen megemelni a vízben a CO2 koncentrációját.
Az egész lényege az, hogy mesterségesen előállíthatóak a növények számára olyan ideális körülmények, amelyeknél a növények a természetes ütemet meghaladó növekedésre és fotoszintézisre képesek, és ehhez már nem elegendő a vizek természetes CO2 tartalma.
Tehát egy átlagos halas/garnélás/akármis akváriumban, ahol nem süt hétágra a fénycső, és nem tápozzák rendszeresen és jó alaposan, semmi szükség nincs CO2-re, mert a növények úgyse képesek többet felhasználni, mint ami már eleve adott.
(Mondjuk az utóbbi állítást van, aki vitatja a gyakorlatban, ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom.)
Lexyke írta:Köszi.Ezzel a biológiai résszel tisztában voltam, csak nem tudtam, hogy mennyire fontos akváriumba adagolni a CO2-t, vízi növényekkel annyira még nem foglalkoztam. Egy osztrák újságban azt olvastam, hogy mindenképpen kell a növényeknek, mert kipusztulnak anélkül. (jó reklám ezek szerint...)
Még egyszer köszönöm a bő választ.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég