Hello Fiuk!
Garnélás akvárium indításához kérném a segítségeteket.
Zalaegerszegi, 59 éves szívinfarktusos, rokkantnyugdíjas hölgy – a nemem nagyon lényeges – vagyok.
Szeretnék 4 db kisebb méretű 38 cm széles, 35 cm mély és 28 cm magas akváriumokat csináltatni.
Hogy miért ilyen méretűeket? Adott 2 db komódom, melyre 2-2 db akváriumot tennék. A magasságukat viszont a társas akváriumom magasságával hoznám össze – itt laknak a garnélaim több hónapja Plattik, ormányos botiák, kék páncélos harcsák, sziámi ormányos márnák, boszorkány harcsák társaságában -, és a világítást így az akváriumok feletti polc alá be tudom építetni (marad 1O cm hely a világítótest és az akváriumok között).
Esztétikailag szerintem nagyon szép lenne, csak aggódom, hogy nem kevés-e a magassága a tervezett garnélás akváriumoknak.
Szűrésnek mattenfiltert szeretnék, fűtés úgy tudom, nem igazán kell (vagy amelyikbe kell, természetesen fogok rakni) – egyébként szigetelt a ház, tartja az egyforma hőmérsékletet-, a szellőztetést-levegőztetést 1 motorról megoldatnám.
4O éve kisebb-nagyobb megszakításokkal működik akvárium a lakásomban (jelenleg 1 db 86 l-es, 1 db 96 l-es), de beleszerettem a garnélákba! Nézegettem mindig Őket, de minden egyes alkalommal lebeszéltek a vásárlásukról a szakkörben azzal, hogy a halaim mellé ne vegyek garnélákat, mert túl drága vacsora lenne belőlük.
Aztán a sors, vagy a jóisten iróniájából hozzám került 1 Amano! -A szakkörben minden akváriumba másik hálóval nyúlnak, nem értettem…hogyan került hozzám? Talán növénnyel?, de az sem abból az akváriumból volt, ahol a garnik voltak! Sehogyan sem értettem (és a mai napig sem értem), de nagyon örültem a kis jövevénynek!
Vártam…..eltelt vagy 2 hónap!, élt és virult a drága!, a másik társasomban Botia macracanthak, Ancik, kék páncélos harcsák, pakisztáni botiak, kuli-kulik 5 db, ormányos botiak, no és nem utolsó sorban: xifok 5 db, ezüst molli 5 db, borostyán molli 4 db, balck molli fiu 1 db társaságában!
Átraktam Őkelmét a plattisba, még felszabadultabban élt!, felbuzdultam és vettem neki társaságot, garnélákat.
Most már van 5 db Sakura garnélám (1 elpusztult) –bővíteném a létszámot-,
4 db Amanom - ezt is bővíteném - ,
és 1 db sepregetőm (a párja elpusztult)
Bandáznak, jól érzik magukat, csak szaporulat nincs, ami érthető.
Szeretnék még majd………, ha az akváriumaim élnek: zöld babaultit, Pinokkiót vagy yellow firet, de nagyon tetszenek a crystalyok is. Az Amano állomány bővítése miatt, a 4. akváriumot sósvízinek tartanám meg, a szaporulatra gondolva.
Mindenképpen talajt szeretnék a növényeknek (melyiket javasoljátok?), amit természetesen homokkal, vagy sötétebb aljzattal takarnék le, ha szükséges.
Aztán arra is gondoltam, hogy a xifo és molli állományt beadnám a szakkörbe (nehéz szívvel, …de már beszéltem róla a szakkörvezetővel), átraknám ebbe a BOYU típusú akváriumba a plattikat, akkor a plattis 98 literes felszabadul 8Ox3Ox41 cm (ez van a szobámban), ide is mehetnének olyan garnélák, amelyeknek az igényeik megegyeznek és nem kereszteződnek egymással.
Hónapok óta bújom a blogokat, fórumokat, külön mappában lementettem, tárolom a garnélákkal foglalkozó és a garnélafajtákra vonatkozó írásokat. Szerintem felkészültem elméletileg, de….
A fő kérdés az, hogy az akvárium mérete megfelelő-e, de egyéb jó ötletre is szívesen vevő vagyok (fűtés, talaj, növények, szivacs, stb. mi, hol szerezhető be olcsóbban, természetesen házhozszállítással)
Várom és köszönöm a segítségeteket: Lizi