2011.01.25. (2.nap)
Érdekesen alakul ez a kísérlet. Sok jóval nem kecsegtet. Mint már korábban leírtam 9 nappal ezelőtt vasárnap az anyuka 5-6 lárvát útnak indított, amelyek miatt nem kezdtem neki a sós vizes áttelepítésnek, főleg hogy ezt nem követték újabb jövevények. A papírforma szerint ezek péntekre kimúltak az édes vízben.
Jól döntöttem. Kár lett volna ennyi miatt "ételszennyezéssel" terhelni a vizet. Múlt vasárnap este ezzel szemben már úgy 15 lárvát vettem észre.
A peték szemei láthatóak és az anya "petefészke" is kialakulóban. Ez biztos jele, hogy folytatása következik a születésnek.
Még vasárnap áttettem őket a sós vízbe és vártam a folytatást. Tegnap este újra összegyűlt egy kb. 15 fős létszám, amelyet ma hajnalban újra áthalásztam a sós aksiba.
Az anyán igen sok pete van még. Szinte nem is látszik rajta, hogy hiányzik a petékből. Ez így el fog húzódni. Egyáltalán nem örülök neki. Jobb volt mikor egyszerre keltek ki.
Több mint valószínű, hogy az eddigi 1 napos egyszerre kelésnek a stressz volt a kiváltó oka, most viszont hetek óta ugyan abban a nyugodt környezetben van az anya, így nem sieti el a dolgokat. Választhattam, hogy várok 3-4 napot mire össze gyűlik egy nagyobb adag kikelt lárva és holnap este tartom az első összehalászást, vagy naponta szedem össze és telepítem át apránként. Hát én most naponta pecázgatok.

Na mindegy.
A tegnapi napot tekintem most az első napnak a kis induló létszám ellenére. Tegnap etettem reggel és este 7-7 csepp Liquizell-el. A mai és a holnapi nap etetés mentes lesz.
Más téma...
Töprengtem rajta, hogy jelen esetben a só miatt viszonylag költségesnek mondható vízcseréken és az etető anyag átgondolt és kiegyensúlyozott adagolásán kívül mit tehetnék még annak érdekében, hogy a lárvák jelentős pusztulását okozó nitrát leszorítása érdekében mit tehetnék még.
Több úton is elindulva a műgyanta nitrátszármazék (bomlástermék) megkötő hatásánál lyukadtam ki.
Erre megoldást jelenthet a SZAT Clear Water Marine (B3) terméke.
Mániám a költséghatékonyság, de a termék élettartamát és jellemzését figyelembe véve nem akartam maszekolással kockáztatni, így vettem egyet. 2900Ft.

A leírás szerint a vízi élőlények számára mérgező nitrátot és nitrát származékait nagy hatékonysággal köti meg, így semlegesítve azt.
Az előző kísérlet végén a nitrátmérgezés tüneteit mutató körbe-körbe forgó lárvák már megtanítottak rá miről is van szó.
Alkalmazható külső és belső szűrőbe téve is, de passzívan az akváriumba rakva is kifejti jótékony hatását. Káros anyag kibocsájtása egyáltalán nincsen.
Szennyezettségtől függően egy idő után telítődik, de erős sóoldatban házilag is regenerálható. Ez a B3-as direkt tengervízhez készült 75-150L-ig.
A termék úgy néz ki, hogy sűrű szövésű szintetikus háló tasakba, gyanta golyócskák vannak bevarrva, 3 felé tagolva.
A gyártó szerint egyetlen mellékhatása, mi szerint ha túl sokat használnak belőle, akkor a hasznos lebontó baktériumok bomlástermék híján elpusztulnak (éhen halnak), így a biológia szűrés megáll, majd mikor a szűrőanyag telítődik és elveszti nitrát megkötő hatását, az akvárium biológiai egyensúlya hirtelen felborulhat.
Az alkalmazásán még gondolkozom. Ez nagyon sok lenne 30 literre. Lehet szétszedem 3 darabra és csak egyet használok föl az aljzatra téve, amolyan rásegítés végett.