Beni írta:A barna algával nem kell foglalkozni, néhány hét alatt magától el kell tűnnie. A zöld pontalga foszforhiányt is jelezhet, nem biztos, hogy a fénnyel van gond. Ecsetalga legtöbbször az erős áramlás miatt alakul ki, nézd meg, hogy nem túl erős-e a flow, ha igen, változtass rajta.
A világításnál érdemes "daylight" fényforrást használni, 6500K színhőmérséklet körülit, mivel a növényeknek ez a legjobb, így az algáknak természetesen a legrosszabb. Minél jobban eltér a színhőmérséklet ettől, annál inkább satnyábbak lesznek a növények, és erősebb lesz az algásodás, még ha minden más paraméter tökéletes is! Egy meleg fényű neon 2700-3000 K körül van, tehát a konyhában még ok, de akváriumnál katasztrofálisan rossz világítás, mindenképp cserélném a helyedben azonnal.
A barna alga zavarna a legkevésbé, csak azt nem értem, hogy ha erősebb fényt kapott most, akkor miért terjed tovább.
Az áramlásra, mint problémaforrásra én is gondoltam, de én épp az ellenkezőjére, hogy azért nem megfelelő, mert túl kicsi. A szűrő szerintem megfelelő erősségű az akváriumhoz, a kifolyóját 45 fokban a felszín felé fordítva állítottam, hogy ne legyen túl erős az áramlat (amikor a közelebbi fal fele, vagy inkább lefele állítottam, akkor láthatóan erősebb volt a flow, és jobban küzdöttek a garnélák az átúszásokkor). Lehet, hogy még így is túl erős? Ezt hogyan vizsgálhatnám meg, mihez viszonyítsam?
Az elsődleges, 11W-os lámpám 6500K-s, tisztában vagyok vele, hogy a hidegebb fény az ideálisabb az akváriumnak, csak azért használtam meleg fényű izzót, mert ez volt itthon kéznél, gondoltam ha nő a világítás ereje így vegyesen, akkor azzal nem ártok, de láthatom, hogy visszaszorul-e a barna alga, és közben megpróbálhatok beszerezni másik lámpát/izzót. Ezt csak ideiglenes megoldásnak szántam, amúgy is zavarna az asztali lámpa az akvárium mellett, és még útban is van. De lehet, hogy a fény melegsége is közrejátszott az egyéb algák megjelenésében? Ezt a lámpát így mindenesetre nem fogom tovább égetni.