182 liter a falban - Nature of the wall

A fórumtagok akváriumai

Re: 182 liter a falban - Nature of the wall

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.03.07. 22:43

Egy kis helyzet jelentés. Eltelt két hét, de már most nagy fejlődések láthatók az akváriumon. A Glosso bár szellősen, de teljesen benőtte az aljzatot. Ha az eddigi tendenciát folytatja, akkor két hét múlva már bedúsulva, valamelyest az elvárt képet fogja mutatni. Egy kicsit túl gyorsnak is tartom, nagyon oda kell rá majd figyelnem. A Didiplis diandara is elképesztő tempóban fejlődik, pár nap múlva nagyjából a harmadáig vissza szeretném vágni. A levágott szárakat visszaültetem, hogy még jobban bedúsuljon. A kötözött mohák is szépen nőnek. A korábban vödörben egy kicsit megbarnult Fissidens újra zöldbe fordult. lassan kialakulnak a gyönyörű párnácskák a faágakon, illetve a köveken, ahova szintén felkötözgettem. A Tennelus sorra lövi szét az indáit, hogy a "szavanna" még hitelesebb legyen. Pár levélen már látszik a pirosodás. Proserpinaca palustris "cuba" mutatta a legérdekesebb változást. Mindig ledöbbenek, hogy milyen különbség lehet egy víz felett, illetve alatt nevelt levél között. A második képen még lejjebb látszódnak a régi, zöld, felszínen nevelt levelek, illetve ugyanazon növények csúcsán már az átalakult, pirosas, hegyeskés levelek is. Two in one. :) A Staurogine megkapta az első csúcsnyírást, mellyel a alacsony növésre kényszerítem. Itt is a levágott csúcsokat visszadugdostam a sűrűsödés végett.

Alga front:
Az első hét után volt valami kis barnás algaféleség, de a betelepített Otocinclus és Amano csapat totálisan megszüntette. Még találtam kb. 3 szál fonalalgát, de ahogy nézegetem napi szinten, nem nagyon szaporodik.
Összességében úgy érzem, hogy elég jól sikerült az indítás, bár a két hét az még korán sem jelenti, hogy hátra lehet dőlni. Ha 1-2 hónap után is minden ok, akkor már egy kicsit nyugodtabb lehetek.

Kép
Egy hét után

Kép
Az akvárium két hét utáni képe

Kép
Lejjebb a tipikus, zöld, emers levelek, felette a pirosas, hegyeskés, submers levelek.
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2011.03.07. 22:58

Szuper az akv!

Egy ötlet: Nagyon jópofa lenne, ha úgy mutatnád meg az akv képét főleg így eleinte, hogy közvetlenül egymás alatt lenne az indítási kép, a +2 hét, +4 hét stb, és akkor mi is követhetnénk egyszerűen hogy hogyan fejlődik az növénytenger :)
szentgyo
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.03.07. 23:17

szentgyo írta:Szuper az akv!

Egy ötlet: Nagyon jópofa lenne, ha úgy mutatnád meg az akv képét főleg így eleinte, hogy közvetlenül egymás alatt lenne az indítási kép, a +2 hét, +4 hét stb, és akkor mi is követhetnénk egyszerűen hogy hogyan fejlődik az növénytenger :)

Kívánságod parancs! ;)
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: ata7 » 2011.03.07. 23:30

Szia levi....Egy kérdésem lenne:miért pont Tetra szűrőd van? Mi az indok, hiszen az EHEIM ,JBL,Tetra teljesen döntetlen kategória,szóval?
ata7
CRS S

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.03.07. 23:45

ata7 írta:Szia levi....Egy kérdésem lenne:miért pont Tetra szűrőd van? Mi az indok, hiszen az EHEIM ,JBL,Tetra teljesen döntetlen kategória,szóval?

Először is, az Eheim nem egy kategória a többivel ami az árán is látszik. A JBL és a Tetra az egy kategória, de jelen esetben a Tetra volt szimpatikusabb. Sok jót olvastam a Tetráról és Japánban is sokan használják. A JBL-nek nincs 1200L/h szűrője én meg erre lőttem be az igényemet.
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.03.08. 08:36

Levinen, gyönyörűen alakul az akváriumod!
Én meg bőszen jegyzetelek és gyűjtöm az ötleteket a következő nanomhoz, főleg az összeválogatandó növények terén. ;) Már csak ezért is szemmel tartom az új művedet. Kíváncsi leszek, hogyan fejlődik, alakul majd a növényzet.
Gabo
CRS C

HozzászólásSzerző: Frettner » 2011.03.08. 08:38

Alakul, nagyon szépen alakul. Nem hiába, a CO2 csodát tesz. A Proserpinaca palustris cuba-t tegnap én is megcsodáltam Törökbálinton. Nagyon dögös. Amúgy az 1200 l/h nem lesz kevés? Én nem értek hozzá, azért kérdezem.
Frettner
King kong

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.08. 09:51

Hú, ez nagyon szépen alakul! Szuper együtt látni a képeket a fejlődési folyamatról és már előre örülök neki, hogy István kérésére megtartod ezt a jó szokásodat! :D
Egy kérdésem lenne: miért raktad át a bal oldalról a jobb oldalra, a CO2 diffúzor közelébe a drop checkert? A nagy könyv szerint lehetőleg minél távolabb kellene lennie, mint az az első fotón is van. :?:
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
gordiusz
Hinomaru

HozzászólásSzerző: Levinen » 2011.03.08. 14:55

gordiusz írta:Hú, ez nagyon szépen alakul! Szuper együtt látni a képeket a fejlődési folyamatról és már előre örülök neki, hogy István kérésére megtartod ezt a jó szokásodat! :D
Egy kérdésem lenne: miért raktad át a bal oldalról a jobb oldalra, a CO2 diffúzor közelébe a drop checkert? A nagy könyv szerint lehetőleg minél távolabb kellene lennie, mint az az első fotón is van. :?:

Köszönöm Uraim!

Gordiusz! Igazából a "szabály" inkább úgy szol, hogy ahol a legintenzívebb a co2 beoldás, onnan legyen a legmesszebb a checker. Jelen esetben ez nem a diffúzor. Nálam a difi fölött van a Lilly pipe, ami felszippantja a finom buborékokat és az akvárium másik vége felé lövi, mely feltételezésem szerint oda koncentrálja a beoldás legnagyobb mértékét. Így kicsit furcsa, de ahol most van a checker, oda ér legkésőbb a co2-vel dúsított víz. De egyébként mindenhol ugyanazt mutatja a checker, ami arra enged következtetni, hogy egyenletes a beoldás, ami a megfelelő áramlásnak köszönhető, ezzel Frettner kollégának is válaszoltam. ;)
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: gordiusz » 2011.03.08. 15:46

Aha! Ismét tanultam valamit. Köszönet! :D
Üdv: Gordiusz

A garnélát szeretem ezért meg nem eszem.
gordiusz
Hinomaru

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink