Moszat írta:Nem szoktam reklámozni a dolgot. Ha pasinak néznek, akkor komolyan szokták venni, amit írok

Hidd el, én így is komolyan veszem, hogy már tudom.

Moszat írta:Természetesen soha nem lenne zöld, mert a drop checker azt az ideális értéket mutatja zöldnek, amit csak CO2 beoldással lehet elérni. Ha jól emlékszem, ez 30 ppm, de nem vagyok biztos, mert gyakorlatban még sose használtam ilyen cuccot. Az elméletem azért tűnik neked furának, mert alapvetően más fogalmakban gondolkodsz. Az akvakertésznek a CO2 hiány az a 30 ppm alatti értéket jelenti. Viszont a hiánynak is vannak fokozatai. Ha nem adagol az ember külön CO2-t, akkor normál körülmények között nem mehet érdemleges mennyiségben az alap egyensúlyi érték fölé, amit a víz a levegővel kialakít. Ez az érték nem tudom pontosan hol van, valami méricskérős ember elárulhatná. Alá viszont könnyen mehet a szint, ha sok növény van. Egy erős szellőztetés felgyorsítja a diffúziót, és visszaállítja a CO2 szintet az egyensúlyi értékre. Ez persze messze alatta van az ideális értéknek, de még mindig jobb, mintha az egyensúlyinál is kevesebb lenne

Másban gondolkozok természetesen, én a 30 ppm-et veszem alapul, ha növényekről van szó. Viszont tényleg érdekelne egy kísérlet csak sajna nem tudom ennyire pontosan mérni a CO2 szintet. Mindenesetre nagyon érdekes amit írtál, régebben én is filóztam ezen, hogy a légköri CO2-t hogyan lehetne a leghatékonyabban hasznosítani növényes akváriumok esetében, csak sajnos megfelelő ellenőrzés hiányában nem folytattam ez irányú kísérleteket.
Viszont tényleg javaslom az élesztős CO2-t, de persze csak ha van kedved hozzá. Készítettem egy leírást még tavaly róla (
viewtopic.php?f=31&t=248). Annyit fűznék a posthoz hozzá, hogy ha a T-elágazóra egy másik palackot is kötsz, és két palackból nyomod, az egyiket "erősebbre", a máikat "gyengébbre" csinálod, akkor elég jól kordában lehet tartani a CO2 ingadozást. Ugyanis amikor látszik, hogy gyengült a CO2 szint a "gyengébbre" csinált palackot leválasztod, és csinálsz egy újabb adag cuccot.
Nálam folyamatosan megvolt a 30 ppm érték.

Úgy állítottam be, hogy folyamatosan ment a "levegőztetés" is a szűrővel, tehát O2
is jutott be a vízbe, és pont optimális szinten tartva a O2-CO2 szintet. Éjszaka, nappal ugyanúgy működött. Egy garnélának se lett baja (CRS-eknek is tetszett, mert a CO2-vel kellően letudtam vinni a pH-t). A növények mint a gomba, úgy nőttek. Természetesen a bubizás se maradt el.

A világítás 22W volt bruttó 30 literre, ha nettót veszek alapul akkor megvolt az 1W/liter.
Bocsi, hogy itt szétoffolom a topicodat, mostmár csendben maradok.