myk74 Csigatanyája

A fórumtagok akváriumai

Re: myk74-54 literese

HozzászólásSzerző: stevo » 2011.05.15. 11:59

Nemrég azt olvastam, hogy a surface scum a magas ammónia szint miatt fordulhat elő. Tüneti megoldás: itatóspapírral "leszeded". Vagy, amit Ramen mondott, hogy az esőztetőt feljebb állítod, hogy jobban fodrozza a vízfelszínt, esetleg levegőztetés. Ezek mind jók lehetnek.
Egy nagyon figyelő,olvasó,tanuló garnéla addikt. :D
stevo
Mosura

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.05.15. 12:29

Köszönöm a tanácsokat!
Esőztető szépen fodrozza a felszínt és mégsem múlik!Papírtörlővel próbáltam de csak egy része múlt el és vissza jött másnap a szokásos adad!Éjszakai levegőztetés mondjuk egy légpumpa porlasztó kővel,vagy szerezzek be egy mini belső szűrőt ami levegőztet?
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: brutalmonk » 2011.05.15. 18:33

sztem is az esőztetőt kell rendesen beállítani... a képen látszik hogy elég mélyen van, egészen a felszín közelében legyen, úgy hogy kb a fele felette a fele benne legyen a vízben, ilyenkor tuti a fodrozás... ha javul a helyzet, finoman meglehet próbálni lejjebb vinni a vízbe..
ezért belső szűrőt venni felesleges...
pukk
Kép
brutalmonk
Panda

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.05.15. 21:50

brutalmonk írta:sztem is az esőztetőt kell rendesen beállítani... a képen látszik hogy elég mélyen van, egészen a felszín közelében legyen, úgy hogy kb a fele felette a fele benne legyen a vízben, ilyenkor tuti a fodrozás... ha javul a helyzet, finoman meglehet próbálni lejjebb vinni a vízbe..
ezért belső szűrőt venni felesleges...

Köszi!Most annyira vittem feljebb az esőztetőt hogy ne legyen zavaróan hangos!Engem nem zavarna, imádom a csobogást,de az asszonypajti..........
Kivettem a mohafalat is,semmilyen zavaró tényező ne legyen! :cry:
Szűrőmbe 3 rekesz van:alul kék szivacs,középen kerámiagyűrü(bakto-max),felül lávakő(aqudepo válogatott)és perlon!Többre nincsen pénzem,ebből kell megoldani.Tudom jobb lenne minőségibb anyagok de ez van,belső szűrőmbe is csak egy nyavajás szivacs volt ez hozzá kánaán!Már nem bánnám ha beállna,mert szeretnék csak a garnikkal és a csiguszokkal foglalkozni. :D
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: Gabo » 2011.05.16. 09:51

Nem hinném, hogy a felszíni hártya/nyálka megjelenése az ammónia szinttel lenne összefüggésben.
Nálam hosszú idő óta zéró ammónia szint mérhető. Mégis, ha kikapcsolom a levegőztetést, csináljon bármilyen erős felszínmozgatást a szűrőm, egy napon belül kialakul a nyálka. (A felszín hullámzása csak összetördeli, de a csendesebb részeken teljesen összeáll.) Ha viszont megy a levegőztetés, bármilyen kis intenzitással is, a hártya nem jelenik meg. (Az indításkor ezért is állítottam be a levegőztetést.)
Kezdetben úgy hittem én is, hogy az indításkor felszabadult szerves bomlástermékek miatt jelenik meg. De azóta többször is kipróbáltam, hogy kísérlet képen leállítottam a levegőztetést egy-egy napra. Általában estére vagy másnap reggelre ismét kialakult a nyálkaréteg.
A garnélák és a csigák szívesen falatoztak belőle, de a gázcserét egyértelműen akadályozta. Lehetett látni, ahogy a kisebb levegő bubikat megfogta.
Szóval, továbbra sem tudom, hogy mitől keletkezik. Viszont a következő akváriumom szűrőjét egyértelműen úgy fogom kialakítani, hogy a felszín takarítása is meg legyen oldva.
Gabo
CRS C

HozzászólásSzerző: Ramen » 2011.05.16. 10:54

Érdemes lenne elolvasnotok ezt a topicot:
http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=13&t=96
(remélem lehetséges és nem kerül moderálásra)
Ramen
CRS S

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.05.16. 12:04

Ramen írta:Érdemes lenne elolvasnotok ezt a topicot:
http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=13&t=96
(remélem lehetséges és nem kerül moderálásra)

Köszi-köszi!Olvasom azt a fórumot is :lol: rendszeresen.Purigenre(sokan dícsérik) és felszinleszívóra per pill nincsen keret,viszont mostanában nem használok vízelőkészítőt és lehet az is gond,egy fórumtársunk hívta fel erre a figyelmemet!Na csak lesz valahogyan.
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: Ramen » 2011.05.16. 18:49

Láttam, hogy ott is regisztrálva vagy :) csak gondoltam elkerülte a figyelmed ez a téma.
Ramen
CRS S

HozzászólásSzerző: myk74 » 2011.05.18. 23:05

Itt tartok most!
Kép
Ezután cseréltem 60% vizet vízelőkészítővel,porszívózás stb,és semmi sem változott.Lefolytottam a nyomó ágat a csappal(nem lesz baja a külső szűrőnek?),mert azt vettem észre hogy nagy a flow és eltolja a szívó ág előtt a koszt,és nem bírja beszívni.Rosszul gondolom?Próbálkozom mindennel. :x
ÖRÖK HAJTÁS,ÖRÖK ÉLET!
myk74
Panda

HozzászólásSzerző: Ramen » 2011.05.19. 07:28

Ha a nyomó ágban van fojtva (ahogy írtad is), akkor nem lesz baja a szűrőnek. ;)
Ha abból indulok ki, hogy nálam üzemel egy 2075 (1250l/h) és 1 hete egy koralia is (900l/h) 54literben 8-) , akkor nincs szükséged folytásra. Maximum variálnék az esőztető állásán vagy helyén.
Nálam amióta megy a koralia nincs is rajta az esőztető, szimplán a hajlított befolyó csőből áramlik a víz. (próbálkozok még a helyes beállítással) :geek:
Ramen
CRS S

ElőzőKövetkező

Vissza: Akváriumaink