Garnélákkal tartható halak

Társítás és minden, ami a halakkal kapcsolatos

Re: Elevenszülő Ritkaságok

HozzászólásSzerző: Maxipotzak » 2010.11.03. 15:25

A Brachydanio rerio pink-kel a RC-k elvannak?
Mert van 3 db-om az endler guppis akváriumomban, és ki szeretném tenni őket a 30l-ből az 50l-es később majd garnélás aksiba majd.
Maxipotzak
Red cherry

Re: Elevenszülő Ritkaságok

HozzászólásSzerző: szentgyo » 2010.11.04. 00:20

Maxipotzak írta:A Brachydanio rerio pink-kel a RC-k elvannak?
Mert van 3 db-om az endler guppis akváriumomban, és ki szeretném tenni őket a 30l-ből az 50l-es később majd garnélás aksiba majd.

A felnőtt állatokat nem valószínű, hogy levadásznák, de a kicsik nagy részét minden bizonnyal igen.

Viszont szeretnék egy megjegyzést tenni ezzel kapcsolatban: ha lehet kerüljük a pink, neon zöld és nem tudom milyen dániókat. Semmiképp sem normális úton "alkották" meg azokat a halakat. Olyan szépek a sima, hagyományos dániók is!
szentgyo
Adminisztrátor

Re: garnélákkal tartható halak

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.11.10. 11:23

Kedves fórumozók! Ebben a topicban eléggé elkanyarodtunk a témától, így létrehoztam az "Etika az akvarisztikában" topicot. http://www.garnelaforum.hu/viewtopic.php?f=40&t=325 Aki az etikus részével kapcsolatos eszmecserét szeretné folytatni, az válassza az új helyszínt, aki a tarthatóságról szeretne továbbiakban konzultálni, az itt folytathatja. Köszönöm a figyelmet! Levimodi ;)
Levinen
Moderátor

Re: Garnélákkal tartható halak

HozzászólásSzerző: Sumak » 2010.11.11. 16:59

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot / ötletet kérni tőletek.

Van egy 120 literes akváriumom, apró bazaltzúzalékkal, sötét háttérrel, külső szűrő, levegőztető, 10 amanó, és egy sepregető garnival.
Hozzájuk szeretnék halakat társítani. Na ennyi ami biztos... :)

Szívóharcsa, vörös neon, vörös orrú pontylazac, réz lazac, esetleg vörös fantom lazac amiben gondolkodok.
Melyiket-melyikkel lehet társítani, illetve milyen egyedszámmal tegyem, hogy ne legyen zsúfolt a medence.
Érdemes még más garnéla fajt is berakni? Milyet?

Más fajokat is javasolhattok, még nyitott a kérdés. A szaporíthatóság nem feltétel, sajnos a szaporulattal mindig gondom volt, nehezen tudok túladni rajtuk...

Tudom, kicsit sok a kérdés :), de csak most kezdtem garnélákkal foglalkozni.

Kösz a válaszokat.
Sumak
CRS C

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.11.11. 17:24

Sumak írta:Sziasztok!

Van egy 120 literes akváriumom, apró bazaltzúzalékkal, sötét háttérrel, külső szűrő, levegőztető, 10 amanó, és egy sepregető garnival.
Hozzájuk szeretnék halakat társítani. Na ennyi ami biztos... :)

Szívóharcsa, vörös neon, vörös orrú pontylazac, réz lazac, esetleg vörös fantom lazac amiben gondolkodok.
Melyiket-melyikkel lehet társítani, illetve milyen egyedszámmal tegyem, hogy ne legyen zsúfolt a medence.

Más fajokat is javasolhattok, még nyitott a kérdés. A szaporíthatóság nem feltétel, sajnos a szaporulattal mindig gondom volt, nehezen tudok túladni rajtuk...

Tudom, kicsit sok a kérdés :), de csak most kezdtem garnélákkal foglalkozni.

Kösz a válaszokat.

Ezek a halak melyeket felsoroltál, nyugodtan tarthatók együtt. A természetben közel azonos az élőhelyük is. Az akváriumodba tehető egyedek számát több dolog is befolyásolja. Mennyire zsúfolt akár növényektől, vagy különböző dekoroktól, mekkora teljesítményű szűrőt használsz, esetlegesen van-e külön levegőztetés és még sorolhatnám. Általánosságban 1l/cm hallal lehet számolni. Természetesen a halak kifejlett méretét kell venni. Jelen esetben ha pl. csak neonhalat tennél bele, melynek a kifejlett mérete olyan 4cm körül van, akkor a 30 egyed megfelelő. A különböző algázó, fenéklakó halakat nem kell belevonni ebbe a számításba, de azokból amúgy se szoktak annyira sokat telepíteni. Személyes véleményem, hogy inkább egy, esetleg két fajból válassz és azokból tudsz megfelelő mennyiséget beletenni, jobban is mutat így az akvárium.
Én nem tennék bele több garnéla fajt. Ha garnélákkal mélyrehatóbban szeretnél foglalkozni, akkor készíts csak nekik kisebb akváriumot/akváriumokat. Ebben meg tudod számukra teremteni a megfelelő környezetet.
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: spuc » 2010.11.11. 18:18

Sziasztok!

Hozzájuk szeretnék halakat társítani. Na ennyi ami biztos...

Tudom, kicsit sok a kérdés , de csak most kezdtem garnélákkal foglalkozni.

Kösz a válaszokat.

Én szívóharcsával próbálkoztam bazaltzúzalékos aksiban. Nem tetszett nekik, pedig apró szemű volt. Felsérti őket, vagy csak szúrkálja, de nem tudtak megpihenni sehol. Pár nap múlva kénytelen voltam őket áttelepíteni egy másik aksiba, ahol kavicsos aljzat volt. Nagyon kikészültek szegények. Egy el is pusztult. Azóta viszont jól vannak. A rézlazac meg állítólag agresszor :D Vagyis csak nagyon eleven.
spuc
Panda

HozzászólásSzerző: Sumak » 2010.11.11. 21:20

Köszönöm a hozzászólásokat.
A szívóharcsákat sajnálom, szívesen láttam volna őket az akváriumban.
Még egy kérdés, hogy csigaevő halat rakhatok e garnélák mellé, valahonnan sikerült behurcolnom őket.
Melyiket lehet melléjük rakni?
Sumak
CRS C

HozzászólásSzerző: Levinen » 2010.11.11. 21:32

Sumak írta:Köszönöm a hozzászólásokat.
A szívóharcsákat sajnálom, szívesen láttam volna őket az akváriumban.
Még egy kérdés, hogy csigaevő halat rakhatok e garnélák mellé, valahonnan sikerült behurcolnom őket.
Melyiket lehet melléjük rakni?

Gondolom a csík (Botia) féleségekre gondolsz. Bár nem vagyok 100%-ig meggyőződve, hogy egyértelmű veszélyt jelentenek a garnélákra, de nem ajánlanám. Fő a békesség. A csigákat inkább csapdázással, szorgos szedegetéssel kellene kordában tartanod!
Levinen
Moderátor

HozzászólásSzerző: Sumak » 2010.11.12. 21:17

Hát akkor a botia is kihúzva :( a végén nem marad semmi :)

Visszatérve előző hozzászólásodhoz, ebben az akváriumban gondoltam megteremteni a garnélák paradicsomát,
igaz kicsit nagy, ezért álmodtam bele halakat is. Remélem sikerül előbb-utóbb. :)
Sumak
CRS C

HozzászólásSzerző: Arsa » 2010.11.12. 21:38

A Botia macracantha imádja a garnélákat. Felfalni. De a törpegarnélákat a legtöbb halfaj ebédnek tekinti, meg kell gondolni a dolgot. Apró pontylazac félék esetleg szóba jöhetnek például.
Arsa
CRS C

ElőzőKövetkező

Vissza: Halak